Kedilerde Hifema: Nedenleri ve Tedavisi

  • Şubat 20, 2022

Bir kedide göz kanaması olduğunda, genellikle gözün ön kamarasında kan olduğunu kastederiz ve bu sorunun tıbbi terimi ‘hifema’dır . Bu kanama ön kamarayı etkilediğinde total, sadece bir kısmını kapladığında kısmi olabilir veya kedinin gözünde kırmızı noktalar fark edilir. Buna karşılık, oküler kanamalar sadece bir gözde meydana gelebilir ve genellikle gözle sınırlı bir hastalıkla veya özellikle ikincil kanama veya bazı sistemik hastalıklarda her ikisiyle ilişkilidir. Kedilerde hifemanın ana nedeni hipertansiyondur.

Nedenleri, semptomları ve tedavisi ile birlikte hifema adı verilen kedilerde göz kanaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için HayvanlarNASIL makalemizi okuyun.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Köpeklerde Hifema: Nedenleri ve Tedavisi

Gözdeki hifema nedir

Kedinin gözünde kan varsa, bir veterinere başvurmaya değer. Oküler kanama, gözün ön kamarasında kedinin gözünün rengini tamamen veya kısmen gizleyen kan bulunması ve bir veya iki gözde kırmızı lekelerin görülmesidir.

Özetle hifema, çeşitli oküler veya ekstra oküler patolojik nedenlerin yanı sıra travma ve kazaların sonuçlarının neden olduğu fokal veya multifokal oküler kanamadır.

Kedi gözünde hifema nedenleri

Çoğu zaman bu sorun oluştuğunda, kedinin gözünde kan görülür veya hayvan gözü kapalı tutar. Bu patolojinin nedenleri şunlardır:

  • Kan basıncının, gözün stabil perfüzyonu sürdürmek için kan akışını kendi kendini düzenlemeye çalışmasına neden olabileceği sistemik hipertansiyon , ancak bu, proteinleri ve kanı serbest bırakan kılcal damarların geçirgenliğinde değişikliklere neden olur ve ayrıca kan damarlarına zarar verebilir. retinanın kan damarları, ayrılmalarına neden olur.
  • Kazaların neden olduğu travmalar , diğer kedilerle çarpışmalar ve düşmeler nedeniyle korneada çizikler.
  • Üveit ve ikincil kan damarlarından kanama.
  • Göz ameliyatının sonuçları.
  • Oküler uvea tümörü (lenfoma, hemanjiyosarkom, adenokarsinom, melanom).
  • Göz içi basıncının artması nedeniyle glokom .
  • Vaskülit veya gözün kan damarlarının iltihaplanması, enfeksiyonlardan birincil veya acil veya ikincil biçimde.
  • Trombosit değişiklikleri veya pıhtılaşma sorunları nedeniyle kanama bozuklukları .

Kedilerde göz kanaması belirtileri

Oküler kanaması olan bir kedinin gösterdiği tek semptom , ister tek taraflı ister çift taraflı olsun, daha fazla veya daha az miktarda olup olmadığı kandır . Kedilerde hifema oluşturabilecek birçok neden olduğundan, ilişkili semptomlar oldukça farklı olabilir. Örneğin, oküler hifemaya sahip hipertansif bir kedi, beyin (ataksi, nöbetler, gece miyavlaması), böbrekler (artan kronik böbrek hastalığı , glomerüler hipertrofi, atrofi ) gibi hipertansiyondan zarar görmüş diğer organlardan türetilen çeşitli semptomlar sergileyebilir . böbrek tüpleri, azalmış idrar yoğunluğu) ve kalp (üfürüm veya hızlı ritim ile sol ventrikül hipertrofisi).

Kedi vurulmuşsa, iç veya dış morluklar ve başka yerlerde kanama olabilir, ağrı, fıtık veya delinme olacaktır. Enfeksiyonlarda ateş ve iştahsızlık ve kanama bozukluklarında vücudun diğer bölgelerinde kanama veya kanama görülmesi de yaygındır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Kedilerde hifema teşhisi

Kedi hifemasının teşhisi, kedinin gösterdiği klinik semptomlara göre değişen bir dizi test ile konur. Genel olarak, kedilerde hifemanın nedenini bulmak için fiziksel bir araştırma , eksiksiz bir tıbbi öykü ve kapsamlı bir oküler ve nörolojik araştırma yapılması gerekir.

Tam göz muayenesi ile ilgili sorun şu ki, kanama yoğun ise gözün iç kısmının görülmesini engelleyebilir, sağlıklı göz gözlenebilse bile hastalığın hafif bir formu olup bazı patolojilere neden olabilir.

Pıhtılaşma hızının ölçülmesinin yanı sıra kan ve idrar testi de yardımcı olabilir . Hipertansiyon oküler kanamanın ana nedeni olduğundan, kedinin kan basıncını ölçmek de çok önemlidir . Ayrıca, göz içi basıncının incelenmesi, glokomun ekarte edilmesini sağlar.

Enfeksiyon olasılığını dışlamak için kedilerde hifema oluşturabilecek ajanları aramak için testler yapılmalıdır:

  • Kedi immün yetmezlik antivirüs antikorları.
  • Kedi lösemi virüsü antijeni.
  • Toxoplasma gondii antikorları (IgG ve IgM).
  • Kedi enfeksiyöz peritonitinin tanı testleri.

Son olarak, oküler ultrason , tümör kitlelerini veya retina dekolmanını atmak için yararlıdır.

Kedilerde hifema tedavisi

Hifema tedavisi, onu tetikleyen nedenleri ortadan kaldırmaktan oluşur. Genel olarak, kedi göz kanaması tedavisi aşağıdaki noktaları içerir:

  • Kedi gözü kanama olasılığını azaltan ve gözün arkasını daha iyi gözlemlemek için kanın yerleşmesini sağlayan kedi istirahati .
  • Enflamasyonu kontrol etmek için kornea üveit vakalarında topikal kortikosteroidler . Pıhtılaşma süresini uzatabilecekleri için nonsteroid antiinflamatuarlar kullanılmamalıdır.
  • Topikal karbonik anhidraz inhibitörleri (dorzolamid): Glokom nedeniyle göz içi basıncının artması durumunda endikedir.
  • Topikal Tropikamid : göz bebeğini genişletmek ve irisin sineşi (yani yapışıklık) oluşumunu önlemek ve lensten uzak tutmak için. İltihap azalıncaya kadar günde üç kez kullanılır, yaklaşık bir hafta sürer.
  • Oküler perforasyonlar veya yaralar durumunda ameliyatla çözülme.
  • Teşhisin daha kötü olduğu ve ne tıbbi ne de cerrahi tedavinin hifemayı tedavi edemediği durumlarda enükleasyon (göz küresinin ortadan kaldırılması).

Tedavi edebilmek için hifemanın nedenini bilmek gerektiğinden, kedinin gözünde kan fark ettiğinizde hemen bir veteriner kliniğine gitmeniz önemlidir.

Bu makale tamamen bilgi amaçlıdır, hayvanlarNASIL’da veteriner tedavileri yazma veya herhangi bir teşhis koyma hakkımız yoktur. Herhangi bir rahatsızlığı veya rahatsızlığı olması durumunda evcil hayvanınızı veterinere götürmenizi öneririz.

Kaynak: 1 (Erişim: 21.02.2022) 2 (Erişim: 21.02.2022)

Article Categories:
Kedi Sağlığı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.