Köpeklerde Lenfoma: Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi

  • Mart 17, 2022

Lenfoma veya lenfosarkom , özellikle orta yaşlı veya biraz daha yaşlı olan köpekleri oldukça sık etkileyen kötü huylu bir tümördür. HayvanlarNASIL’ın bu makalesinde göreceğimiz gibi , vücudun hangi bölümüne dönüşeceğine bağlı olarak, etkilenen köpek farklı semptomlar sergileyecektir.

En uygun tedaviyi aramak için kendimizi veterinerin ellerine bırakmanın yanı sıra, dört ayaklı dostumuzun yaşam kalitesini iyileştirmek için evde bununla ilgilenebiliriz. Bu nedenle, lenfoma olan bir köpeğe nasıl bakılacağına bakacağız.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Epilepsi Hastası Kedi Bakımı

Köpek lenfoması nedir

Lenfoma, köpeklerde nispeten sık görülen bir kanser türüdür. Her iki alanda da aynı anda ortaya çıkabilmesine rağmen, lenf düğümlerinde veya dalak, karaciğer veya kemik iliği gibi lenfatik dokuya sahip organlarda büyüme ile karakterizedir . Orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde daha yaygın olmasına rağmen, genetik bir yatkınlık tespit edilmiştir , bu nedenle bazı köpek ırklarında da yaygındır, örneğin:

Lenfoma az ya da çok yavaş büyüyebilir ve en yaygın olarak akciğerlerde ve karaciğerde metastaz yapabilir. Lenfomalar köpeğin vücudunun dışında görülebilir, ancak içeride de büyürler. Bu durumlarda fark edilmeden önce büyük boyutlara ulaşmayı başarırlar. Tanı için röntgen, ultrason, bilgisayarlı tomografi veya biyopsi kullanılır.

Özelliklerine göre, az ya da çok şiddetli olacak farklı aşamalara ayrılırlar . Tedaviyi belirlemenin yanı sıra lenfomanın türü de köpeğimizin hastalığına en uygun tedavileri anlamamıza yardımcı olacak verilerdir.

Lenfoma Olan Bir Köpeğe Nasıl Bakılır - Köpek Lenfoma Nedir?

Köpeklerde lenfoma tedavisi var mı?

Lenfoma her vakaya, özelliklerine ve boyutuna göre tedavi edilmelidir. Köpeklerde lenfoma için olası tedaviler şunlardır:

  • Cerrahi : Bazen, özellikle tek bir yumruda iyi tanımlanmışsa, çevresinde her zaman sağlıklı bir doku marjı bırakarak çıkarılabilir.
  • Radyoterapi ve kemoterapi : Radyoterapi ve kemoterapinin bazen kombinasyon halinde kullanılması da mümkündür. İkincisi, daha iyi sonuçlar veriyor gibi görünüyor.
  • Hipertermi : Diğer bir teknik, tümörü ısıtmak için elektromanyetik radyasyon veya ultrason kullanımını içeren hipertermidir.
  • İmmünoterapi : duruma bağlı olarak, veteriner ayrıca evcil hayvanımızın bağışıklık sistemini güçlendirmek için hastalıkla başa çıkmasına yardımcı olmak için bir immünoterapi tedavisi yapmamızı tavsiye edebilir.

Prognoz birçok faktöre bağlı olacaktır. Ama sorun şu ki, lenfoma yayılma eğiliminde . Bu durumlarda, ne yazık ki, iyileşme olası değildir. Bu nedenle seçenek, lenfomalı bir köpeğe nasıl bakılacağını bilmenin gerekli olduğu yaşam kalitesine odaklanmak olacaktır.

Lenfoma olan bir köpeğin bakımı

Tedavilerimizi köpek lenfomasının evresine göre uyarlamamız gerekiyor. Genişlemiş lenf düğümlerini kasık, koltuk altı, boyun veya göğüs gibi farklı bölgelerde bulabiliriz. Lenfomalı köpeklerin uykulu olması, iştahını kaybetmesi ve bunun sonucunda kilo vermesi ve kas kütlesinin azalması sık görülen bir durumdur. Anemi de sonuçlardan biri olabilir.

Köpeklerde lenfoma türleri

Köpeklerin lenfoma ve ortaya çıkan semptomlar nedeniyle vücudunun çeşitli bölgelerinde tümörler olmasına rağmen, evcil hayvanınızın sonraki bakımı için en önemlilerinden bazıları şunlardır:

  • Köpek göğüs kanseri : Göğüste bulunan lenfoma, göğüs boşluğunda sıvı varlığı olan plevral efüzyonun görünümü ile ilgilidir. Bu nefes almayı zorlaştırır.
  • Cilt kanseri : Derideki lenfoma, kaşıntıya neden olan plak benzeri lezyonlara veya topaklara neden olur. Gastrointestinal sistem tutulduğunda, semptomlar kusma ve ishal olacaktır.

Lenfoma olan bir köpeğe nasıl bakılır?

Hastanın bulunabileceği durumların çokluğu göz önüne alındığında, lenfomalı bir köpeğe nasıl bakılacağına dair tek bir cevap yoktur. Özetle, bakımımız aşağıdaki yönlere odaklanmalıdır:

  • Stres : Çevrenin stresli olmaması, köpeğin bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur, böylece genel durumunu iyileştirir. Kanserden muzdarip bir köpekle, değişiklik yapmayı göze alamayız. Dört ayaklı arkadaşımız, mümkün olan en iyi yaşam kalitesini elde etmek için istikrarlı bir yuvaya, rahatlığa, dikkat ve özene ihtiyaç duyar.
  • Yemek : Lezzetli ve enerji yoğun yiyeceklerle iştahı açmak esastır. Günde birkaç kez az miktarda nemli ve sıcak yiyecekleri tercih etmek gerekir. Hastalığın ileri evrede olduğu durumlarda tüpten besleme kullanılabilir. Kemoterapinin yan etkileri de dahil olmak üzere gastrointestinal rahatsızlık, ilaç tedavisi gerektirebilir.
  • Semptomlar : Bu köpekten köpeğe değişir, ancak hepsinin ortak noktası, herhangi bir semptomu hızlı bir şekilde durdurma ihtiyacıdır. Ciddi solunum yolu komplikasyonları oluşabileceğinden, plevral efüzyon acil bir durum olduğundan, bu konuda herhangi bir zorluk veterinerimize danışmak için geçerli bir nedendir. Yoğun egzersizden, güneşe maruz kalmaktan ve yüksek sıcaklıklardan kaçınılmalıdır. Lenfoma cildi etkilediğinde, köpeğin yaraları kemirerek, yalayarak veya kaşıyarak ağırlaştırmasını önlemek için bir Elizabeth yakasına ihtiyaç duyulabilir.
Lenfomalı bir köpeğe nasıl bakılır - Lenfomalı bir köpeğe nasıl bakılır

Lenfomalı bir köpeğin yaşam beklentisi

Lenfomalı bir köpeğe nasıl bakılacağını gördük, ancak en iyi bakımla bile, tüm vakalar yaşam beklentilerini iyileştirmez. Tabii ki, köpeği herhangi bir tedavi görmeden bırakırsak, genellikle çok agresif olan lenfoma, birkaç hafta içinde ölümüne neden olabilir .

Bu nedenle veterinere gitmek çok önemlidir. Tedavi ile ortalama bir ile üç yıl arasında bir yaşam beklentisi hesaplanmaktadır . Kısa bir süre gibi görünebilir, ancak köpeklerin yılları bizimkinden farklı algıladıklarını ve insan yaşlarında köpek yaşı ile ilgili diğer makalemizde açıkladığımız gibi, nicelikten çok kaliteye önem verdiklerini unutmamalısınız.

Kaynak: 1 (Erişim: 18.03.2022) 2 (Erişim: 18.03.2022)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.