Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir

  • Haziran 10, 2020

Her muhabbet kuşu sahibi, genellikle küçük papağan olarak bilinen muhabbet kuşlarının mümkün olan en iyi hayatı yaşamalarını ister. Sağlıklı bir beslenme düzeni, muhabbet kuşunuzu mutlu ve canlı tutmanın en iyi yoludur. Besin açısından dengeli bir beslenme düzeni, günlük beslenme ihtiyacının yeterli bir biçimde karşılanmasını sağlar. Uygunsuz beslenme, besin dengesizliklerine ve sonunda hastalıklara hatta bazı ciddi durumlarda ölümlere neden olabilir. Muhabbet kuşunuzu doğru bir şekilde beslemeyi öğrenirseniz, mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşayacaktır.

Muhabbet Kuşunuzu Doğru Besinlerle Beslenmek

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir (Çeşitli Tohumlar)

1. Muhabbet kuşunuzu çeşitli tohumlarla besleyin. Muhabbet kuşunuzu tohumlarla besleyebilirsiniz fakat tohumlar gerekli olan bütün besin değerlerine sahip olmadığından muhabbet kuşlarının sadece tohumlar ile beslenmesi obezite, kanser gibi problemlere yol açabilir ve kuşunuzun ömrünü kısaltabilir.

  • Muhabbet kuşunuzun diyetinin yalnızca 1/6’sı tohumlardan oluşmalıdır. Daha fazla miktarda vermeniz sadece problemlere yol açacaktır.

2. Pelet yemleri deneyin. Bunları çoğu petshopta bulabilir veya internetten satın alabilirsiniz. Muhabbet kuşunuzun ihtiyacı olan bütün vitamin ve mineralleri alması açısından bu yemler harika birer besin kaynağı.

  • Yem alırken yemin herhangi bir koruyucu, renklendirici, şeker veya başka aroma vericiler içermediğinden emin olun.

3. Muhabbet kuşunuzu çeşitli meyve ve sebzeler ile besleyin. Muhabbet kuşunuzun sağlığı açısından her gün koyu yeşil ve sarı meyve, sebzeleri tüketmesi çok önemli. Elma, balkabağı, üzüm, havuç, maydanoz, brokoli, mango, tatlı patates, kabak ve ıspanak gibi meyve ve sebzeleri muhabbet kuşunuza çiğ halde verebilirsiniz. Bunları pişirerek vermeniz önemli besin değerlerinin kaybolmasına sebep olacağından her zaman çiğ vermeyi tercih edin.

  • Nasıl vereceğiniz tamamen size ve kuşunuza kalmış. Küp küp doğranmış, dilimlenmiş, püre halinde veya doğranmamış halde kuşunuza meyve ve sebzeleri verebilirsiniz. Zamanla kuşunuzun en kolay yiyebildiği ve tercih ettiği şekli anlayacaksınızdır.
  • Çiğ meyve ve sebzeler çok çabuk çürüyebildiğinden kuşunuz verdiğiniz meyve ve sebzeleri 2 saat içerisinde tamamen tüketmezse kalanları çöpe atın.
  • Avokado, elma çekirdeği, çikolata, sarımsak, soğan, mantar, çiğ fasülye, ravent, domates filizi ve yaprakları gibi besinler muhabbet kuşunuz için toksiktir ve vermeniz halinde kuşunuz zehirlenecektir. Bunları kesinlikle muhabbet kuşunuza vermeyin. Zararlı olup olmadığından emin olamadığınız besinleri vermeden önce mutlaka gerekli araştırmaları yapın.

4. Muhabbet kuşunuzun diyetine çeşitli tahıllar ekleyin. Çeşitli tahılları tamamen ekstra ödül maması gibi kuşunuza verebilirsiniz. Bulgur, arpa, esmer pirinç, kinoa gibi tahılları kuşunuza rahatlıkla verebilir hatta isterseniz organik ve doğal bal, meyve ve sebzelerle karıştırarak kuşunuza nefis bir öğün hazırlayabilirsiniz.

  • Hazırlarken kullanacağınız tahılları bir kabın içerisinde suda bekletin. Tahıllar şiştikten sonra suyunu süzüp kuşunuza verebilir veya meyve ve sebzelerle karıştırabilirsiniz.

5. Rendelenmiş peynir ve yumurta ile muhabbet kuşunuzu besleyin. Kulağa biraz tuhaf gelse de yumurtalar muhabbet kuşları için harika bir protein kaynağı. Bunları muhabbet kuşunuzun diyetine zaman zaman ekleyerek kuşunuzun yeterli beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.

  • Bu tarz besinleri muhabbet kuşunuza sürekli vermemeniz önemli. Tek seferde yarım çay kaşığından fazlasını kuşunuza vermeyin.

Muhabbet Kuşunuzu Doğru Biçimde Beslemek

1. Besinleri taze ve çeşitli tutun. Muhabbet kuşunuz, her gün farklı bir besin almalıdır. Genel bir kural olarak; kuşunuzu her gün muhabbet kuşu yemi ile besleyin. Meyve, sebze ve yumuşak yiyecekler her iki günde bir verilmelidir. Yumurta ya da peynir haftada ya da iki haftada bir yedirilmelidir.

  • Bunlara ek olarak, taze tutmak için yem kabındaki yiyecekleri her gün değiştirmelisiniz. Yeni yemi eklemeden önce eskisini her zaman temizlemelisiniz.

2. Uygun bir kap kullanın. Muhabbet kuşunuzun, yiyeceğine ne zaman isterse o zaman ulaşabilmesi gerekir. Bir muhabbet kuşu, 24 saat aç kalırsa ciddi hastalıklara yakalanabilir. Bu nedenle yiyeceğine her zaman ulaşabilmesi gerekir. Kullandığız kap, çok derin olmamalıdır. Bu sayede muhabbet kuşu yiyeceğe ulaşmak için kabın derin kısımlarını araştırmak zorunda kalmaz. Ayrıca yem kabı, suyunun yakınlarında olmalıdır. Bu sayede aynı anda yiyip içebilir.

3. Mürekkep balığı kemiği ve mineral taşı satın alın. Mürekkep balığı kemiği ve mineral taşı muhabbet kuşları için mutlaka gereklidir. Kuşunuzun başka bir yerden alamayacağı temel mineral ve besinleri içerirler. Mürekkep balığı kemiği, kafesin içerisine yerleştirilmeli ve kemiğin yumuşak kısmı kuşa bakacak şekilde olmalıdır. Böylece kuşunuz istediği zaman kemiği kazıyabilir.

  • Düşüp kirlenmiş ya da ıslanmış kemikleri atın ve yenisini alın.
  • Bu materyaller ayrıca kuşa zengin bir aktivite olanağı sağlar. Muhabbet kuşları, bu materyallerin yakınında oturmayı ve bazen onları parçalamayı severler. Temiz ve kuru kaldıkları sürece, muhabbet kuşunun onlarla ne yapmak istiyorsa yapmasına izin verin. Kuşunuz, onları ne zaman kullanacağını bilecektir. Bu nedenle bir süre dokunmazsa endişelenmeyin. Belki de o sırada yiyeceği, kuşa yeterli besini sağlıyordur.

4. Obeziteyi önleyin. Muhabbet kuşunuz, egzersiz yapabilmesi için geniş bir kafese ya da odaya ihtiyaç duyar. Siz de onu aşırı yemekten koruyabilmek için, kuşunuzun günlük yeme alışkanlıklarını takip edebilirsiniz. Aşırı yeme, obeziteye neden olabilir. Obez bir kuş, düzgün görünümünü kaybedecek, halsizleşecek ve sağlık problemleri yaşayacaktır.

  • Deneyimli bir veteriner, muhabbet kuşunuzun aşırı kilolu olup olmadığını kontrol edebilir ve öyleyse kuşunuza kilolarından kurtulması için nasıl yardım edebileceğinizi söyleyebilir.

5. Besinlerini dengeleyin. Muhabbet kuşları, çok hassas bir yapıya sahiptirler. Yiyeceklerinde yapılan değişiklikler yavaş yavaş ve uzun bir zaman periyodunda yapılmalıdır. Yemini değiştirmek istiyorsanız, tamamiyle yeni yeme geçiş yapmadan önce her gün arttırarak daha fazla yeni yemden koyun ve eskisinden alın.

  • Muhabbet kuşunuzun beslenmesinin dengelenmesi zamana yayılmalıdır, tek seferde hepsini içermemelidir. Bu nedenle, faklı yiyecek türlerini bir kerede vermeyin.. Kuşunuzu beslemek için genel kuralları takip edin. Onu bir kerede çok fazla beslemek, aşırı yemeye ve kuşunuzun mutsuz ve hasta olmasına neden olabilir.

6. Yemesini sağlayın. Muhabbet kuşunuz, yiyeceği nasıl sunduğunuz ve ne sunduğunuza bağlı olarak yemek istemeyebilir. Taze besinlerden yemek istemezse, verdiğiniz sebzeyi ya da meyveyi doğrayın ve boş bir yem kabına koyun. Kabı, birkaç yeşillik yaprağı ile ya da sevdiği bir atıştırmalıkla birlikte kafesine asın.

  • Bunu, muhabbet kuşunuz durumu kabullenene ve farklı türde yiyecekleri yemeye başlayana kadar her gün yapın.

7. Hastalıklarını takip edin. Muhabbet kuşunuzun dışkısının sürekliliğini inceleyebilirsiniz. Çok fazla taze besin tüketirse, dışkısı bunları içerebilir. Dışkısı bol ve sulu ise, taze besin alımını bir ya da iki gün süreyle azaltın. Taze besinlerden çok fazla su alması, bu tür problemlere neden olabilir.

  • İshali devam ederse, olası diğer sağlık problemlerini teşhis edebilmek için bir veterinere başvurun.

8. Suyunu her gün değiştirin. Kuşlar, tüm gün boyunca temiz bir su kabından su içmeye ihtiyaç duyarlar. Temiz ve taze tutabilmek için, kabındaki suyu her gün yenisi ile değiştirin. Su kabını sadece sirke ve su ile temizleyin. Temizlemek için asla sabun ya da kimyasal bir madde kullanmayın. Sirke, kabın içerisinde gelişebilecek bakterileri engeller.

  • Suyun içerisine asla vitamin koymayın. Bu, enfeksiyon geliştirmesine neden olabilir. Suya koyabileceğiniz tek şey; veterinerinizin yönlendirdiği şekilde antibiyotik ve benzeri ilaçlardır.

Sizlerin Merak Ettiği Sorular ve Cevapları

  1. Soru: Muhabbet kuşu mısır yer mi?
    • Cevap: Evet muhabbet kuşları mısır yer. Ancak kalorisi yüksek bir besin olsa da sadece beslenmesi için mısır verilmemelidir. Normal yeminin yanında belli periyotlarla mısır tüketmesine izin verebilirsiniz. Muhabbet kuşunun sağlıklı bir şekilde beslenmesi için yemlerin, fındık parçalarının, taze meyvelerin ve sebzelerin verilmesi gerekir.
  2. Soru: Muhabbet kuşuna meyve, sebze hangi sıklıkta verilmeli?
    • Cevap: Fındık, tohum ve tahıllara ek olarak her gün az miktarda meyve sebze verebilirsiniz. Verdiğiniz bütün sebze ve meyvelerin taze olmasına özen gösterin. Bozulmuş bir meyve sebze varsa kendiniz yemediğiniz gibi kuşa da vermeyin. Muhabbet kuşunu beslerken farklı besinler sunarsanız dengeli bir diyetle beslenmesini sağlamış olursunuz.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Kuşlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.