Kuş Kafesi Nasıl Temizlenir

  • Mayıs 29, 2020

Evcil hayvanlar çok eğlenceli arkadaşlar olabilse de onlara karşı olan sorumluluklarınızı ihmal etmemeniz arkadaşlarınızın sağlıkları ve mutlu bir hayat yaşamaları açısından çok önemli. Evde kuş beslerken en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri kuşunuzun yaşam alanını temiz tutarak onu zararlı bakteriler ve mikroplardan korumak. Bunu ise haftalık ve günlük olmak üzere düzenli kafes temizliği yaparak, haftada bir kuşunuza banyo yaptırarak yapmanız mümkün.

Her gün Düzenli Olarak Kuşunuzun Kafesini Temizlemek

Kuş Kafesi Nasıl Temizlenir Adım 1
  1. Yemek kaplarını temizleyin. Kuşunuzun su ve yemek kaplarını her gün düzenli olarak sıcak su ve bulaşık deterjanıyla temizleyin. Bunu yaparken kaplarda deterjan kalıntısı kalmadığından emin olmanız önemli. Kapları iyice duruladıktan sonra temiz bir havlu veya havlu kağıt ile kapları kurulayın.
  • Bazı mama kapları bulaşık makinesinde yıkanabilir fakat bulaşık makinesi deterjanınızın kuşunuza zararlı olmadığından emin olun. Hayvanlar açısından güvenli deterjanları petshoplarda bulabilir veya internetten satın alabilirsiniz.
  • Eğer her gün mama kaplarını yıkamak için zaman ayıramıyorsanız birden fazla mama kabı kullanarak her gün mama kaplarını değiştirebilir ve haftada bir de hepsini yıkayabilirsiniz.
  • Normalde kafeslerini temizlerken kuşları kafesten çıkarmaya gerek yoktur fakat eğer kuşunuzun kaçabileceğinden şüpheleniyorsanız temizlik yapmadan önce kuşunuzu başka bir kafese koymanız mantıklı olabilir.
Kuş Kafesi Nasıl Temizlenir Adım 2
  1. Kafes içerisindeki oyuncakları temizleyin. Aynı mama kaplarını temizlerken olduğu gibi kuşunuzun havuzunu, oyuncaklarını da sıcak su ve deterjanla temizleyin.
  • Kuşunuzun oyuncaklarını temizledikten sonra kafesteki yerlerini de değiştirirseniz kuşunuzun canının sıkılmasına engel olabilirsiniz.

3. Kafese serdiğiniz gazeteyi değiştirin. Kafes içerisinde kullandığınız gazete veya aynı amaçla kullandığınız başka bir örtü veya folyoyu her gün değiştirin. Gazeteyi veya folyoyu kaldırdıktan sonra kafesin zeminini iyice temizleyin. Gazete oldukça sık bu iş için tercih edilse de bazı gazetelerdeki boyalar kuşunuzun zehirlenmesine sebep olabilir bu yüzden başka bir madde kullanmak isteyebilirsiniz.

  • Tekrar gazete sererken en azından 7 kat gazete sermeye çalışın ki kafesin zemini kirlenmesin ve temizlemesi daha kolay olsun.

4. Kafesin bulunduğu yeri süpürün. Kuşunuzun tüyleri ve başka döküntü ve tozlar kafes etrafında birikebileceğinden kafesin etrafını düzenli olarak süpürün. Herhangi bir sıvı dökülmüşse yeri kurulamayı da unutmayın.

  • İsterseniz kafes tülü gibi bir şey kullanarak her gün kafesin etrafını süpürmek yerine her gün bu tülde biriken döküntüyü boşaltabilirsiniz. Aynı amaçla başka bir kilim vs de kullanabilirsiniz.

Her Hafta Düzenli Olarak Kuşunuzun Kafesini Temizlemek

1. Kendinize bir temizlik takvimi oluşturun. Kuşunuzun yaşı, büyüklüğü, kafesin boyutu ve tipi, evdeki kuş sayısı gibi bir çok faktörü göz önünde bulundurarak kendinize bir temizlik takvimi oluşturun.

  • Küçük kafeslerin eğer içinde sadece bir tane küçük bir kuş yaşıyorsa ayda bir temizlenmesi yeterlidir fakat içinde birden fazla kuş olan büyük kafeslerin her haftada düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

2. Kafesin içerisindeki her şeyi çıkartın. Kuşunuzu başka bir kafese yerleştirdikten sonra kafes içerisindeki bütün oyuncakları, mama kaplarını dışarı çıkarın ve bunları yıkayın. Son olarak kafesin tabanına serdiğiniz örtü veya gazeteyi de çıkarıp kafesi temizlenmeye hazır hale getirin.

  • Temizlik yaparken kuşunuzun temizlik malzemelerine maruz kalmayacak kadar kafesten uzak olmasına dikkat edin.

3. Kafes içerisindeki döküntüleri temizleyin. Hayvanlar açısından güvenli bir deterjanla kafesin içerisindeki bütün döküntüleri silin.

  • Eğer bazı döküntüleri çıkarmakta zorluk yaşıyorsanız zımpara kullanarak bu inatçı döküntülerden kurtulabilirsiniz.

4. Kafesi yıkayın. Deterjan ve sıcak su kullanarak kafesi tamamen yıkayın ve sonrasında iyice durulayın. Eğer kafes küçükse bu işlemi kafesi bir lavabonun içerisinde yerleştirip yapabilirsiniz fakat büyük kafesleri yıkamak için dışarı çıkarmanız gerekebilir.

  • Hayvanlar için güvenli bir deterjan kullanmayı ve kafesi yıkadıktan sonra kurulamayı unutmayın.

5. Kafesi dezenfekte edin. Dezenfektan bir sprey kullanarak kafesin her yerini dezenfekte edin. Kuş kafesi temizlemek için üretilmiş olan dezenfektan spreyleri petshoplarda veya internette bulabilirsiniz. Dezenfekte ettikten sonra kafesi durulayıp kurumasını bekleyin.

  • Dezenfekten yerine 1’e 2 oranında hazırlayacağınız sirkeli su karışımını kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Buna alternatif olarak altı bardak sıcak su, 6 yemek kaşığı karbonat ve 6 yemek kaşığı limon suyu kullanarak da temizlik için kullanabileceğiniz bir karışım hazırlayabilirsiniz.
  • Eğer elinizde sprey yoksa bir havluyu dezenfektan ile ıslatıp kafesin her yerini bu havlu ile silebilirsiniz. Bunu yaparken ellerinizi korumak için eldiven takmayı unutmayın.

6. Kafesi toparlayın. Kafes temizlendikten ve kuruduktan sonra yıkadığınız oyuncakları ve mama kaplarını tekrar kafesin içerisine yerleştirin. Kafesin tabanına temiz bir örtü sermeyi ve kafesin bulunduğu alanı da temizlemeyi unutmayın.

  • Kafesin içerisine yerleştirdiğiniz kapların veya oyuncakların tamamen kurumuş olmalarına ve üzerlerinde deterjan kalıntısı kalmamasına dikkat edin.

Kuşunuza Banyo Yaptırmak

1. Kuşunuz için bir havuz alın. Kafesini düzenli olarak temizlemenin yanında kuşunuzun da haftalık düzenli olarak banyo yapması için ortam hazırlamanız gerekli. Kuşunuzun boyutlarına göre bir kuş havuzu seçip uygun bir yere yerleştirin.

  • Kafesin içerisine yerleştirilen havuzlar da mevcut, kuşunuzun ve kafesin boyutuna bağlı olarak isterseniz bunları da tercih edebilirsiniz.
  • Eğer kuşunuz büyükse veya kaz gibi yüzmeyi seven bir türse havuzun kuşunuzun içine dalabileceği kadar derin ve geniş olduğundan emin olun.

2. Havuzu ılık su ile doldurun. Havuzu ılık su ile doldurduktan sonra kuşunuzu içerisine yerleştirin birkaç dakike içerisinde kuşunuz kendi kendini yıkayacaktır. Kuşunuzun sadece sizin gözetiminiz altında banyo yapmasına izin verin.

  • Kuşunuz banyosunu yaptıktan sonra tüylerini hafifçe kaşıyarak kuşların birbirlerini temizlediği gibi kuşunuzu temizleyebilir, aranızda bir bağ oluşmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparken tüylerini kuşunuzun vücuduna doğru bastırmamaya dikkat edin.

3. Kuşunuzun kurumasını bekleyin. Kuşların kuruması biraz zaman aldığından akşam vakitleri nemli bir şekilde soğuğa maruz kalmamaları için banyo yaptırmak için sabah saatlerini tercih edin ki kuşunuz güneş batmadan bir kaç saat içerisinde tamamen kuruyabilsin.

  • Her soğuk iklimli bir yerde yaşıyorsanız kuşunuzun banyo yaptığı ve kuruduğu odanın yeterince sıcak olmasına özen gösterin.

Sizlerin Merak Ettiği Sorular ve Cevapları

  1. Soru: Muhabbet kuşu kokuyor, hareket etmiyor ve her zaman uyuyorsa bu durumda temizliği nasıl yapmalıyız?
    • Cevap: Kuş böyle bir durumda ölmüş olabilir ki kuşlar ölürlerse yere düşerler. Yer düşmediyse muhtemelen bir hastalığı vardır ve acilen veterinere götürmeniz gerekecektir.
  2. Soru: Kuş kafesi temizliğinde Lysol dezenfektan spreyi kullanabilir miyim?
    • Lysol dezenfektan spreyini hiçbir şekilde kuşu temizlemek için kullanmayın. Kafesi bununla temizlerseniz sonrasında iyice duruladığınızdan emin olur. Çünkü bu spreyler toksik maddeler içerir ve kuşun üst solunum yollarında probleme neden olarak ölmesine sebep olabilir. İlaveten parfüm, mum gibi şeyler kuşlara zararluı ürünlerdir. Bu sebeple kuşun yakın çevresinde mum yakmayın veya parfüm sıkmamak en doğru adım olacaktır.

Kaynak: 1 (Erişim: October 21, 2019) 2 (Erişim: October 21, 2019) 3 (Erişim: October 21, 2019)

Article Categories:
Kuşlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.