Köpeklerde Tümör ve Kist Nasıl Tedavi Edilir? (g)

  • Mayıs 10, 2020

Köpeklerde topaklar ve yumrular bulmak olağandışı değil. Her yaşta köpeklerde büyüme ve kitleler görülebilir, ancak yaşlı köpeklerde görülen en yaygın sağlık sorunları arasındadır . Bir köpek sahibi olarak karşılaşabileceğiniz farklı büyüme türlerini anlamak faydalıdır. Kalıcı, olağandışı bir kütle veya büyüme, veterinerinize çağrı yapmalıdır.Köpeklerdeki Epulidler Yaygın Ağız Tümörleri

Tümörler, Büyüme ve Kistler Nedir?

Çoğu veteriner, bilinmeyen bir yumru olarak adlandırır veya bir büyüme , kitle veya bir tümör çarpar. Genel olarak, terimler birbirinin yerine kullanılabilir, ancak kitlenin bir tür kanser olduğu belirlenmediği sürece çoğu veteriner tümör kelimesinden kaçınır.

büyüme, tümörler ve kistler köpek illüstrasyon
Örnek: Ladin / Kelly Miller

Köpeklerde Tümör, Büyüme ve Kist Belirtileri

Vücudun herhangi bir yerinde veya ağzında anormal büyüme olabilir . Uyarı işaretleri şunları içerir:

  • Anormal bir yumru veya çok küçük ila çok büyük arasında değişen bir yumru
  • Yumru üzerinde renksiz, kaşıntılı veya tahriş olmuş cilt
  • Şişmiş bir alan (özellikle vücutta)
  • Büyümüş lenf düğümleri
  • Bir kemiği etkileyen şişlik veya şişme

Sebasöz Kistler, Adenomlar ve Adenokarsinomlar

Yağ kistleri, normalde saç köklerinin çevresindeki deride bulunan kalın, yağlı bir madde olan sebum içeren yaygın cilt kistleri türüdür. Bu kitleler vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Yağ kistleri iyi huyludur ancak yağ bezi adenokarsinomu adı verilen malign bir tümör veya yağ bezi adenomu adı verilen iyi huylu bir kitle ile karıştırılabilir. Kist köpeğinizi rahatsız etmezse, veterineriniz onu yalnız bırakabilir, ancak gerekirse bir kist cerrahi olarak çıkarılabilir. Çıkarıldıktan sonra, kist bir laboratuvara gönderilmelidir, böylece bir veteriner patolog, aslında sadece bir sebase kist veya daha fazla tedavi gerektirebilecek bir adenom veya adenokarsinom olduğunu belirleyebilir.

Dış Etiketler

Köpekler üzerindeki deri etiketler, insanların aldığı etiketlere benzer. Bazıları oldukça büyük ve sarkık olabilir, cildi dar bir sapla sarkabilir. Deri etiketleri iyi huyludur ve köpeği rahatsız etmedikçe veya çok büyük ve tahriş olmadıkça genellikle çıkarılmazlar. 

histiositomlar

Histiyositomalar , köpeğinizin cildinde hızlı bir şekilde ortaya çıkabilen ve birkaç ay boyunca kendi kendine gitme eğilimi gösteren kırmızı yumrulardır. İyi huylu tümörler olmasına rağmen, bazıları hızla büyüyebilir ve köpeğinizi gerçekten rahatsız edebilir. Veterineriniz büyük veya tahriş olmuş histiyositomaların çıkarılmasını önerebilir. Diğer yaygın cilt kitlelerinin aksine, histiyositomlar daha genç köpeklerde teşhis edilir.

Skuamöz hücre karsinoması

Skuamöz hücreli karsinom, güneşe maruz kalmanın neden olabileceği bir tümör türüdür. Bu tip kanser ciltte ve / veya ağızda ortaya çıkabilir. Bu tümörler pembe veya kırmızımsı bir renge ve şekilsiz, “ham” görünüme sahip olabilir.

Malign Melanom

Malign melanom deride ve / veya ağızda meydana gelebilir ve güneşe maruz kalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu tümörlerin çoğunun siyah rengi vardır, ancak hepsi aynı görünmeyecektir.

Köpeklerde Oral Büyüme

Köpeğinizin ağzında gelişebilecek birçok büyüme türü vardır. Bazı büyümeler kolayca görülemez, ancak ağız kokusu, çiğneme problemi, ağızda bir şeyleri tutmada zorluk, ağız ağrısı ve yüz veya ağızda pençe gibi belirtilere neden olur. Tabii ki, bu belirtiler diş hastalığını da gösterebilir ve göz ardı edilmemelidir.

  • Papillomlar, papillomavirüsün neden olduğu siğillerdir. Köpeğin dudaklarında, yüzünde ve ağız içinde görünebilirler. Papillomlar iyi huyludur, ancak çok bulaşıcıdır. Köpeğiniz için sorun çıkarırlarsa çıkarılabilirler, ancak çoğu durumda kendi başlarına çözerler.
  • Bir epulis genellikle diş çevresindeki dişeti dokusunda oluşan oral bir büyümedir. Birçok epulid iyi huyludur, ancak bazıları malign olabilir, bu nedenle daha fazla teşhis gereklidir.
  • Dişeti hiperplazisi, bazı köpeklerde biraz tümör gibi görünebilen diş eti dokusunun iyi huylu bir büyümesidir. Bu diş eti dokusu dişleri etkiliyorsa veya köpeğe rahatsızlık veriyorsa çıkarılabilir. Çıkarılan doku, sadece kanser hücresi olmadığından emin olmak için bir veteriner patoloğa gönderilebilir.
  • Oral melanom ağızda ortaya çıkabilir ve siyah renkte olabilir.
  • Skuamöz hücreli karsinom ve fibrosarkom, köpeklerin ağzında gelişebilen diğer yaygın kanser türleridir.

Bazı oral tümörler ağız ve yüzdeki dişleri ve kemiği etkileyebilir. Köpeğinizin oral bir kütlesi varsa, veterineriniz muhtemelen köpeğinizi anestezi altına almanızı önerecektir, böylece kapsamlı bir muayene ve radyografiler yapılabilir.

Köpeklerde Lipomlar

Lipomlar köpeklerde görülen en yaygın tümör türleri arasındadır. Lipom, bir köpeğin vücudunda, tipik olarak derinin altında herhangi bir yerde bulunabilen iyi huylu bir yağ kütlesidir. Genellikle yumuşak ve hareketli hissederler ve köpek için nadiren ağrı veya rahatsızlığa neden olurlar. Lipomlar, köpeğinizin hareketliliğine veya rahatlığına müdahale ederse, hızla büyür veya yırtılırsa (cilt hasarına neden olurlarsa) cerrahi olarak çıkarılabilir . Nadir durumlarda, görünür bir lipom aslında liposarkom adı verilen malign bir tümördür. Teşhis testi ikisini farklılaştırabilir.

Köpeklerde Mast Hücreli Tümörler

Mast hücre tümörleri cilt tümsekleri veya iç tümörler şeklinde ortaya çıkabilir. Bu kitleler rahatsız edildiğinde histamin salgılayabilir, bu da kalp de dahil olmak üzere köpeğinizin vücudu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Veterineriniz mast hücre tümöründen şüphelenirse, köpeğiniz önce histamin salınımını en aza indirmek için difenhidramin ile tedavi edilebilir. Kitle çıkarıldıktan sonra, bir patolog tümörü I, II veya II olarak derecelendirir. Bu derecelendirme, tümörün ne kadar kötü huylu olduğunu ve metastaz yapma olasılığını gösterir (köpeğinizin vücudunun diğer kısımlarına yayılır).

Köpeklerde Meme Tümörleri

Meme tümörleri dişi köpeklerde, özellikle de spayed olmayanlarda, ancak bazen spayed dişilerde de ortaya çıkabilenlerde daha yaygındır . Bazı meme kitleleri iyi huylu olsa da, çoğu kanserli. Kitleler teşhis edildiğinde ve küçük olduklarında cerrahi olarak çıkarıldığında prognoz düzelir.

İç Kütleler

Bazı köpekler, özellikle yaşlılar olmak üzere göğüs veya karın içinde iç kitleler geliştirir. İç kitleler, oluşturdukları semptomlar (örneğin solunum veya kusma zorluğu) veya rutin bir fizik muayene sırasında bulunabilir. İç kitleler iyi huylu veya kötü huylu olabilir ve genellikle radyografiler, ultrason, laboratuvar çalışmaları ve biyopsi kombinasyonu ile kesin olarak teşhis edilir. Tedavi tümörün yeri ve tipine bağlıdır.

Köpek Lenfoma

Lenfoma aslında bir tümör değildir; bağışıklık sistemi içindeki bazı hücrelerin kanseridir. Bununla birlikte, lenfomanın ilk belirtisi genellikle tümörler gibi görünebilen ve hissedilebilen lenf düğümlerinin genişlemesidir.

Evcil hayvan sahipleri en sık boyun bölgesinde topaklar fark ederler, ancak aksiller alanda (koltuk altı), kasık bölgesinde (uyluklara yakın alt karın) ve dizlerin arkasında da bulunabilirler. Lenfoma genellikle ince bir iğne aspirasyonu veya biyopsisi ile teşhis edilir. Kemoterapi, lenfoma için en yaygın tedavidir.

Tümörlerin, Büyümelerin ve Kistlerin Nedenleri

  • Yağ kistleri, adenomlar ve adenokarsinomlar
  • Dış etiketler
  • histiositomlar
  • Skuamöz hücre karsinoması
  • Malign melanom
  • Köpeklerde oral büyüme
  • Lipomlar
  • Mast hücre tümörleri
  • Meme tümörleri
  • Karın kitleleri
  • Köpek lenfoma
  • … ve daha birçoğu kistler (yağsız), hematomlar , enfeksiyonlar, enflamatuar reaksiyonlar ve yaralanmalardan kaynaklanan şişlikler dahil.

Teşhis Süreci

Bir yumru tespit edildiğinde, veterineriniz fizik muayene yapacaktır . Yumru çok yeni ve potansiyel olarak geçici ise (bir böcek ısırığı veya enjeksiyonun sonucu gibi), veterinerlik bir gözlem süresi önerebilir, ancak çoğu durumda, bunları içeren hücrelerin türünü belirlemek için ek teşhisler yaparlar. kitle. Bu genellikle materyalin bir örneğini kütleden toplamak ve mikroskop altında analiz etmek anlamına gelir.

Bir veteriner tipik olarak bu örnekleri ince iğne aspirasyonu veya biyopsisi ile toplar. Numunelerin değerlendirilmesi (genellikle bir patolog tarafından yapılır) , kitlenin kanserli olup olmadığını ve varsa ne tür kanser olduğunu gösterebilir .

Veterineriniz köpeğinize kanser teşhisi koyarsa, büyük olasılıkla aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek teşhis önerilecektir:

  • Kan kimyası, tam kan sayımı ve idrar tahlili gibi laboratuvar testleri
  • Metastaz belirtileri veya diğer problemleri ortaya çıkarabilen radyografiler (X-ışınları)
  • İç organları daha iyi görebilen ve metastaz arayan ultrason
  • Veterinerin köpeğinizin tümörünün yapısına ve bazı iç organlara daha yakından bakmasına yardımcı olacak CT taraması veya MRI.

Bazı gelişmiş teşhis ve tedaviler bir veteriner uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Köpeğinizin Biyopsiye İhtiyacı Olduğunda

İnce iğne aspirasyonu etkili değilse (veya veterineriniz bunun en iyi seçenek olmadığını düşünüyorsa) bir sonraki öneri genellikle biyopsi. Genellikle genel anestezi veya sedasyon altında köpekle biyopsi yapılır, ancak kitlenin büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak bunun yerine lokal anestezi kullanılabilir.

Biyopsi özel bir büyük iğne kullanılarak yapılabilir. Veya veteriner cerrahi olarak kitleye kesilebilir. Bazı durumlarda, tüm kitle cerrahi olarak çıkarılır ve tanımlama için bir laboratuvara gönderilir.

Tümörler, Büyüme ve Kistlerin Önlenmesi

Birçok topak, çarpma ve büyüme önlenemez, ancak bazıları önlenebilir. Örneğin, köpeğinizi ilk ısı döngüsünden önce kısırlaştırmak, meme tümörleri geliştirme şansını neredeyse ortadan kaldırır.

Her durumda, köpeğiniz için sağlıklı bir diyet ve aktif bir yaşam tarzı sürdürün ve önleyici bakım için en az yılda bir kez veteriner hekiminizi görün. Düzenli bir bakım programına uyun ve yeni olan topaklar veya çarpmalara dikkat edin. Bir fotoğraf ve yazılı bir kayıt, büyümeyi izlemeye yardımcı olabilir ve hızlı bir değişiklik görürseniz, hemen bir veterinerle konuşun. Evcil hayvanınızın hasta olduğundan şüpheleniyorsanız, veterinerinizi hemen arayın. Sağlıkla ilgili sorular için, evcil hayvanınızı muayene ettikleri, evcil hayvanınızın sağlık geçmişini bildikleri ve evcil hayvanınız için en iyi önerileri yapabildikleri için daima veterinerinize danışın.

Kaynak: https://www.thesprucepets.com/tumors-growths-and-cysts-on-dogs-4116142

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.