Köpek Hastalıkları: İsimleri Nelerdir?

  • Mart 5, 2022

Genel olarak köpeklerde en yaygın hastalıkları bilmek , hayvanlarımıza nasıl daha iyi bakacağımızı bilmemize ve herhangi bir rahatsızlık belirtisini hızla tespit etmemize yardımcı olur. Erken teşhisin hemen hemen her tedavinin sonuçlarını büyük ölçüde iyileştirdiğini unutmayın.

Bu HayvanlarNASIL makalesinde, genel olarak tüm bu hastalıkları gözden geçireceğiz ve onları tanımanıza yardımcı olmak için her birinin ayrıntılarını vurgulayacağız. Ayrıca parazitler (pireler, keneler ve sivrisinekler) veya ishal gibi daha yaygın rahatsızlıklar hakkında da konuşacağız.

Köpeğinizin herhangi bir hastalığa yakalanmasını önlemenin en iyi yolunun önlem almak olduğunu unutmayın. Köpekler için aşı takvimi hakkında bilgi edinin ve herhangi bir sağlık sorununu önlemek için kesinlikle takip edin.

Ayrıca Bakınız: En yaygın hamster hastalıkları

parazit hastalıkları

Dış parazitler

  • Pireler : Pireler çok küçük parazitlerdir ve köpeklerde çok yaygın bir sorundur. Hızlı bir şekilde iletilir ve inanılmaz bir kolaylıkla oynanır. AnimalPedia’da köpeğinizdeki pirelerden nasıl kurtulacağınızı öğrenin .
  • Stabil Sinek : Bu parazitler kırsal alanlarda yaygındır ve hayvanların kanıyla beslenir, bu da uygun şekilde tedavi edilmezse genellikle şiddetli anemiye bile neden olabilir.
  • Keneler : Birçok farklı kene türü vardır ve bazıları çok tehlikelidir ve köpek üzerinde uyuşturma etkisine neden olabilir. Köpeğin derisinde böcek izleri kalabileceğinden asla yırtılmamalıdırlar. Köpeklerde keneleri nasıl tanıyacağınızı ve ortadan kaldıracağınızı öğrenin .
  • Leishmaniasis : Bunlar, köpeğin beyaz hücrelerinde çoğalan ve sivrisinek ısırığından gelen parazitlerdir. Lehishmaniasis’in en yaygın semptomları, köpeğin bariz kilo kaybı, ateş, anemi, artrittir… Leishmaniasis’i tedavi edecek bir tedavi yoktur, ancak hızlı bir şekilde tespit edilirse köpeğin yaşam kalitesi iyileşebilir.
  • Uyuz akarları : Uyuz , akarların neden olduğu bir deri hastalığıdır. Uyuzun sarkoptik ve demodektik olmak üzere iki farklı türü vardır ve çok kolay bulaşan ancak tedavisi olan paraziter bir hastalıktır. Bazı çok ciddi durumlarda, köpeğin hayatının geri kalanında iz bırakabilir.
  • Toksoplazmoz : Bu hücre içi bir parazittir. Tedavisi çok basit olduğu için genel olarak hafif bir riskten bahsedebiliriz, ancak hamile kadınları etkilediğinde endişelenmemiz gerekir. Nöromüsküler, solunum ve gastrointestinal semptomlarla tanımlanabilir. Çoğu vaka 1 yaşından küçük köpeklerde görülür.

İç parazitler

  • Tapeworms : Köpeğin bağırsaklarına yerleşen ve hayvanın yediği yiyeceklerle beslenen yassı solucanlardır. Hayvan genellikle kontamine dışkı, çiğ veya az pişmiş et ile temas ettiğinde enfekte olur. Tanımlamak zor.
  • Solucanlar : Köpeğimizi etkileyebilecek birçok solucan vardır ve bunların çoğu dışkısında kolaylıkla tespit edilebilir.

Köpeğimizde herhangi bir parazit türünden kaçınmak için , köpeğin solucanını sıkı bir şekilde kontrol etmek çok önemlidir . İç parazitlerin önlenmesi için her ay bir pipet veya ilaç tasması ve üç ayda bir tablet vereceğiz . Sadece bu ipuçlarını takip ederek köpeğimizi çoğu paraziter hastalıktan koruyoruz.

Köpek hastalıkları: En yaygın - Paraziter hastalıklar

viral hastalıklar

Köpeklerde farklı virüslerin neden olduğu sık görülen hastalıklar vardır, örneğin:

  • Coronavirüs : Tüm köpek türlerini, ancak özellikle henüz aşılanmamış köpek yavrularını etkileyen viral ve bulaşıcı bir hastalıktır. Köpeğin şiddetli ishali, kusması olduğunu gördüğümüz anda tespit edilebiliyor ve hatta kilo kaybını gözlemliyoruz. Köpek koronavirüsü için bir aşı yoktur , semptomları hafifletmek için uygun ilacı uygulayacak olan veteriner olacaktır.
  • Hepatit : Esas olarak karaciğeri etkiler ve viral dahil olmak üzere çeşitli nedenleri olabilir. Ana tedavi semptomların giderilmesine dayanır ve tedavi edilmezse kronikleşerek karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Köpeklerde hepatit hakkında daha fazla bilgi edinin .
  • Distemper : Distemper , esas olarak genç, aşısız veya yaşlı köpekleri etkileyen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavisi yoktur, bu nedenle veteriner, semptomları hafifletmek ve ateş veya dehidratasyon gibi diğer semptomlara ek olarak temel olarak burun akıntısında tanımlanan ikincil enfeksiyonları önlemek için enfekte köpek için bir dizi spesifik tedavi uygulayacaktır. Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu aşıdır.
  • Parvovirüs : Nadiren aşılanmış yetişkin köpekleri etkiler, bu ölümcül virüs esas olarak yavru köpeklerde görülür ve 10 gün sürer, eğer köpek doğru tedaviyi almazsa ölümcüldür. Hemen hemen tüm viral hastalıklar gibi, spesifik bir ilaç yoktur, ancak hastanın semptomlarını hafifletme girişimine dayanır. Belirtileri depresyon, ateş ve dehidratasyondur. AnimalPedia’da canine parvo’nun semptomları ve tedavisi hakkında bilgi edinin.
  • Öfke : Bilinen ve çok korkulan öfke , son derece ölümcül bir hastalıktır. Isırıklar, mukoza zarları veya tükürük ile doğrudan temas yoluyla bulaşır. Provokasyon olmaksızın aşırı şiddet eylemi olarak kendini gösterir. Köpek daha yavruyken verilmesi gereken bir kuduz aşısı vardır, çünkü bir kez enfekte olduğunda aşısı yoktur, bu nedenle köpek ölüme mahkum edilir.

Kalıtsal hastalıklar

Köpeklerde genetik kalıtım nedeniyle gelişen en yaygın hastalıklar şunlardır:

  • Kalça displazisi : Genellikle yaşlı köpeklerde görülmekle birlikte, 4 veya 5 aylıkken başlayarak zamanla gelişir. Topallık veya hareket etme zorluğu oluşturan büyük veya dev köpekleri etkiler ve kalıtsal ve dejeneratif bir sorun olmasına rağmen, hızlı büyüme, aşırı beslenme veya yoğun fiziksel egzersiz gibi onu kötüleştirebilecek diğer faktörler müdahale eder. Kalça displazisi hakkında daha fazla bilgi edinin .
  • Artroz : Osteoartrit , köpeğin kıkırdağının bozulmasını içeren ve kemiklerin sürtünmesine neden olan başka bir kalıtsal hastalıktır. Bu, veteriner tarafından reçete edilen anti-inflamatuarlarla tedavi edilmesi gereken hareketlerinde zorluğa ve ağrıya neden olur.
  • Romatizma : Eklemleri ve kıkırdağı etkiler ve dejeneratif kökenlidir. Semptomlar sertlik, iltihaplanma ve ağrıdır. Veteriner, köpeğin durumunu hafifleten ve iyileştiren glukozamin ve kondroitin veya diğer tedavileri reçete edebilir.
  • Glokom : Bu, köpeğin gözünde aşırı sıvı birikmesidir. Kalıtsal bir hastalık olduğu için kendiliğinden ortaya çıkabilir, ancak boyunda aşırı basınçtan muzdarip köpeklerde de gelişir (genellikle evcil hayvanın tasmasının çok sıkı olmasıyla ilişkilidir). Bu AnimalPedia makalesinde köpeklerde glokomun nedenlerini ve çözümlerini bulabilirsiniz .
Köpek hastalıkları: en yaygın - Kalıtsal hastalıklar

nörolojik hastalıklar

Daha az sıklıkta görülürler, ancak zihinsel tip köpeklerde birkaç hastalık olduğunu unutmamalıyız :

  • Epilepsi : Köpeklerde epilepsi , normal beyin aktivitelerine müdahale eden ve her an ortaya çıkabilen, yetersiz şekilde gönderilen elektriksel uyaranlardan oluşur. Nöbetler, epilepsiden muzdarip köpeğin hayatı boyunca pratik olarak tekrarlanır. Epizodlar, veteriner tarafından reçete edilen hassas ilaçlarla kontrol edilebilir.
  • Senil Demans : İnsanlarda olduğu gibi, köpekler de senil bunama gibi dejeneratif zihinsel problemlere karşı hassastır . Spesifik bir tedavi yoktur, ancak doğru tavsiyeyi takip ederek, mutlu ve sevgi dolu bir köpeğin keyfini yanımızda götürmeye devam edebiliriz.
  • Menenjit : Menenjit, beyni çevreleyen zarlar olan meninkslerin iltihaplanmasıdır. Nadir görülen bir sorundur ancak köpek için ölümcül sonuçları olabileceğinden acilen tedavi edilmesi gerekir. En yaygın semptomlar, köpeğin koordinasyon kaybı ve yüksek ateştir.
  • Akral yalama dermatiti : Bu hastalık, hayvanın bir bölgeyi zorunlu olarak yalayarak, dermiste ciddi lezyonlara neden olan stres ve kaygısıyla ilgilidir. Köpeğin hayvan refahına saygı gösterirsek ve Elizabeth yakalı bölgeye girmekten kaçınırsak, akral dermatitin tedavisi kolaydır.

Bakteriyel hastalıklar

Köpeklerde en sık görülen bu bakteriyel hastalıklar antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir:

  • Köpek Leptospirosis : İdrar yoluyla bulaşır ve hem köpekler hem de sıçanlar bunu taşıyabilir: Hastalığa yakalanmadan kronik olarak bakteri biriktirirler. Zamanında tedavi edilmezse hayvanın ölümüne neden olabilir. Semptomlardan bazıları ateş, ishal ve koyu kan ve idrarla kusmadır. Köpek leptospirozu hakkında daha fazla bilgi edinin .
  • Periodontitis : Periodontal dokuları (diş eti, doku, alveolar kemik ve periodontal ligament) etkiler ve bakterilerin çoğalmasını mümkün kılan tartar ve plak birikiminden kaynaklanır. Bunlar yavaş yavaş diş kökünün bulunduğu boşluğu işgal eder ve sonunda ciddi enfeksiyonlara veya diş kaybına neden olur. Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu korunmadır.
  • Pyometra : Bakterilerin neden olduğu ve uterus boşluğunda irin görünümü ile karakterize olan uterus enfeksiyonudur. Pyometranın belirtileri vajinadan irin salgılanmasıdır. Antik çağda tedavi sadece cerrahiydi ve köpeğin yumurtalıkları veya rahmi alındı. Bugün, enfeksiyonun belirtileri tanımlanır tanımlanmaz yumurtalıklar veya rahim alınmadan köpeğin sağlıklı kalmasını sağlayan ilaçlar var.
  • Sistit : Mesaneyi iltihaplandırarak köpeğin idrar sistemini etkileyen bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Sistit , kronikleşmesini önlemek için derhal tedavi edilmelidir.
Köpek hastalıkları: en yaygın - Bakteriyel hastalıklar

Diğer yaygın köpek hastalıkları

Yukarıda belirtilenlerin dışında, diğer yaygın köpek hastalıkları da vardır, örneğin:

  • Kanser : Yaşlılarda görülmesi yaygın olmasına rağmen tüm köpek türlerini etkileyebilir. En yaygın olanı köpeğin derisidir, ancak dahili olarak da gelişebilir. Herhangi bir çarpmanın analizi için veterinere gitmek çok önemlidir.
  • Mide Bükümü : Köpek mide bükülmesi genellikle köpek aşırı yemek yiyip içtiğinde, yemek yedikten sonra egzersiz yaptığında veya aynı durumdan muzdarip ebeveynleri olduğunda ortaya çıkar. Hayvanın hayatını kurtarmak için acilen tedavi edilmesi çok önemlidir.
  • Deri Alerjileri : İnsanlar gibi köpekler de alerji gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarından muzdarip olabilir . Köpeğimizin alerjisi olduğunu gözlemlersek dikkatli olmalı ve veterinere gitmeliyiz.
  • Şeker Hastalığı : Köpeklere yasak olan yiyecekler arasında şeker sadece körlüğün başlangıcını teşvik ettiği için değil, aynı zamanda şeker hastalığına neden olduğu için de bulunur. Aşırı susuzluk, kilo kaybı, katarakt, iştah artışı ve sık idrara çıkma gözlemlenirse, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tedavi için veterinerinize danışın.
  • Kriptorşidizm : Bir veya iki testisin eksik inişidir. Mümkün olan en kısa sürede teşhis edilmeli ve ameliyat gerektirir. Bazı durumlarda kalıtsaldır.
  • Otitis : Bu, iç, orta veya dış kulak kanalının iltihabıdır. Alerjiler, bakteriler, parazitler veya yabancı cisimler nedeniyle ortaya çıkabilir. Veterineriniz köpeğinizi kaşıntı, kızarıklık veya enfeksiyon açısından muayene edecek, iyice temizleyecek ve neden üretildiğine bağlı olarak bir tedavi uygulayacaktır.
  • İshal : Bu, özellikle köpeğimizin mamasını değiştirdiğimizde veya ona insan maması verdiğimizde çok yaygın bir sorundur. Köpeklerde ishal için ev ilaçları hakkında bilgi edinin .
  • Soğuk : İnsanlar gibi köpekler de düşük sıcaklıklara maruz kaldıklarında soğuğa eğilimlidir. Köpeklerde soğuk algınlığı tedavisi çok kolaydır, ancak semptomlar devam ederse veterinere gitmek önemlidir.

Elbette bir ara bu belirtilerden biriyle karşılaşmış olacaksınız. Artık biraz daha fazla şey bildiğinize göre, köpeklerde en sık görülen bu hastalıklardan birini tedavi etmeniz gerektiğinde sorunla daha kolay başa çıkabilir ve hemen veterinere gidebilirsiniz. Köpeğiniz yavruyken, yetişkinken veya yaşlı bir insanken bu hastalıklardan birine yakalanıp yakalanmadığını yorumlarda bize bildirin .

Kaynak: 1 (Erişim: 05.03.2022) 2 (Erişim: 05.03.2022)

Article Categories:
Köpeklerin Sağlığı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.