Köpeğin Acıktığını Nasıl Anlarız

  • Nisan 4, 2019

Burada anlatılacak olan yöntemleri doğru şekilde uyguladığınızda köpeğin acıktığını anlamanız için tüm her şeyi öğrenmiş olacaksınız. Diyelim ki yemek masasına oturduğunuz ve yemeğiniz bir lokma almanızla birlikte köpeğiniz hemen yanınızda bitiverdi. Size masum masum adeta yalvarırcasına bakıyor. Şimdi tam bu veya benzeri bir süreçte köpeğin gerçekten aç olduğu için mi bu şekilde davrandığını yoksa yediğinizden bir parça almak için mi bu şekilde davrandığını ayırt etmeniz köpeğin sağlıklı bir kiloda olması için oldukça önemlidir.

Köpeğin Acıktığını Anlamanın Yolları

1. Köpeğinizi düzenli aralıklarla besleyip beslemediğinizi düşünün. Eğer bu düşünce sonucunda köpeğinizi düzenli olarak beslediğiniz kanısına varırsanız ve beslenme saati gelmediyse bu durumda köpeğiniz gerçekten aç değil ancak tıpkı insanlar gibi ekstradan yemeğe göz dikmiş durumdadır. Köpeğin düzenli beslenmesini isteyen bir köpek dostuysanız bu aşamada ona yemekten bir parça vermek yerine beslenme süresinin gelmesini beklemelisiniz.

2. Köpeklerin günde iki kez beslenmesi gerektiğini göz önünde bulundurun. Köpeklerin beslenmesi ile ilgili uzman olan kişiler köpek dostunuzun 8 ile 12 saatte bir beslenmesi gerektiğini belirtmektedir. Elbette bu beslenme kısmında köpeğin boyu, yaşı, ne tarz aktiviterler yaptığı, doğum yapıp yapmamış olduğu ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

3. Veterinerden düzenli beslenme programı için yardım alın. Köpeği veterinere götürdüğünüzde köpeğin her gün alması gereken kalori miktarı veterinerce hesaplanabilir. Ardından bu hesaplanan değeri ikiye bölüp öğün başına köpeğin alması gerekli olan kalori miktarı bulunmuş olur. Sizin kahvaltı yaptığınız ve akşam yemeği yediğiniz süreçler köpeğinizin beslenme zamanı olarak belirlenebilir.

4. Öğünler dışında vereceğiniz ekstra besinleri sınırlı tutun. Vereceğiniz ekstra besinler köpeğin günlük yiyeceğinin maksimum %10’u kadar olmalıdır. Bu ara öğünlerde vereceğiniz ekstra besinleri sonrasında günlük alması gereken besin miktarından çıkarın ve ana öğünlerde o kadar eksik yiyecek verin.

Köpek Çok Yemek Yerse Ne Olur

1. En basit haliyle çok yemek obeziteye sebep olur. Gereğinden fazla köpek vücuduna alınan besinler tıpkı insanlarda olduğu gibi vücut tarafından yakılmazsa hem obeziteyi hem de diğer sağlık sorunlarını tetikler. Dünyada var olan köpeklerin ortalama olarak yarısı ya fazla kiloludur ya da obezdir.

2. Aman canım fazladan birkaç kilo ne olacak demeyin. Köpeklerin fazla kilolu olması kalp hastalıklarını, şeker hastalığını tetikleyebilir. Bu da köpeğin yaşam süresini kısaltabilir. Ek olarak köpeğin eklemlerinin taşıyabileceği belli bir ağırlık vardır. Bunun fazlası köpeğin eklemlerinin zorlanmasına sebep olabilir bu da köpeğin eklemlerinde ağrı ve beraberinde artrit’e sebep olabilir. Bu da elbette yine köpeğin ömür uzunluğu ile ilişkili bir durumdur.

Köpeği Sizden Ekstra Yemek İstememe Konusunda Eğitmek

Köpeğinizin siz yemek yerken yalvarır gözlerle size bakması, ısrarla ekstra yemek istemesi durumunda bu davranış şeklini değiştirmek için yapabileceklerinz:

1. Siz beslenmeden önce köpeği besleyin. Bunu yaptığınız zaman köpeğin gerçekten acıkmadığını ve ekstra olarak sizin yediklerinize göz diktiğini anlamış olursunuz. Böylelikle de içiniz rahat bir şekilde yemeğinizi yiyebilirsiniz.

2. Köpeğinize aldırış etmeyin. Köpek size yalvarır gözlerle bakıp ekstra yemek istese bile onunla ilgilenmeyin. O süreçte evinizde başka birileri varsa onların da aynı tutumu göstermelerini sağlayın.

3. Köpeğin yemek olan kısımlara erişimini kısıtlayın. Örneğin yemeğinizi mutfak masasında yiyiyorsanız bu durumda mutfak kapısına bebek kapısı koyabilir ve köpeğin girişini böylelikle engelleyebilirsiniz.

4. Temel eğitim komutlarını kullanın. Köpeğiniz masaya doğru yaklaşmaya yeltenince uzanmasını ya da yatmasını söyleyin. Bu komutlar sayesinde köpeği uzak bir noktada tutmayı başarabilirsiniz. Köpek dostunuz bu komutlar sayesinde hemen yanınızda olacak ve sizi ekstra yemek için rahatsız etmeyecektir.

5. Yemek için yalvarmamayı öğrendiği noktada ödüller verin. Verdiğiniz doğru tepkiler ve eğitimler sonrasında köpek istediğiniz gibi davrandığı her zaman diliminde onu ödüllendirin. Böylelikle doğru yanlışı ayırt etmesini sağlayacaksınız.

  • Tutarlı şekilde davrandığınız sürece köpeğinizi eğitebilirsiniz, aksi durumda köpeğin gerçekten acıktığını anlayamazsınız ve hasta olmasını tetiklersiniz. Bu elbette zaman alacak bir yaklaşım şeklidir. Ancak en doğru yaklaşım şekli de budur.
Article Categories:
Köpekler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.