Köpeğim Gözünü Açamıyor: Sebebi Ne Olabilir ve Ne Yapılabilir?

  • Eylül 9, 2021

Son birkaç gündür köpeğinizin size biraz komik baktığını fark ettiniz. Neredeyse bir ya da iki gözünde sevimli bir göz kırpması gibi bir görüntü var. Ancak bugün bundan eminsiniz – köpeğiniz gerçekten gözlerini kısıyor ve her iki gözünde de öyle. “ Köpeğim gözlerini açamıyor ” diye düşünüyorsunuz. Peki ne yapmalısınız?

Köpeğinizin gözlerinde herhangi bir sorun olduğunda, bunu ciddiye almalı ve veterinerinize danışmalısınız. Köpeklerde ciddi olabilecek veya olmayabilecek birçok potansiyel göz problemi vardır . Veterineriniz, doğası gereği iyi huylu veya şiddetli bir şey olsun, altta yatan nedeni belirlemeye yardımcı olabilir ve köpeğinize doğru tedavi programı uygulayabilir.

Çoğu durumda, evcil hayvan sahipleri, köpeğinin gözlerini açmayacağını söyleyerek veteriner ofisine koştuğunda, bunun nedeni köpek gözü ağrısıdır. Gözleri açıkken köpeğinizin ağrımasına neden olan bir şey var. Böylece göz ağrısından kaçınmak için onları kapalı tutmayı seçer.

Bir köpek göz ağrısından muzdarip olduğunda, tepkisi gözlerini kısmak ve gözlerini kapalı tutmaktır. Bazen köpeğiniz davranışsal sıkıntı belirtileri gösterebilir. Köpeğiniz daha fazla uyuyarak onu gizleyebilir veya iştah azalması, saldırganlık ve saklanma davranışları gösterebilir. Köpeğiniz gözlerini açmazsa birkaç şeyi göz önünde bulundurmanız gerekir, işte bilmeniz gereken her şey.

BUNU OKUYUN:  12 Köpek Göz Enfeksiyonu Tedavisi ve Önleyici Yöntem

Köpeğim Gözlerini Açmıyor. Ne yapmalıyım?

Köpeğim Gözünü Açamıyor

Köpek Göz Ağrısı

Köpek göz ağrısı veya rahatsızlığı, gözün dış veya iç tahrişinden kaynaklanabilir (Dr. Mcnabb, 2015). Köpeklerde, gözleri pençelemek veya sert yiyeceklerden kaçınmak ve ağzını tamamen açmayı reddetmek de dahil olmak üzere başka göz ağrısı belirtileri olabilir.

Köpekler size ne hissettiklerini söyleyemezler, bu nedenle köpeğinizin rahatsızlığının göz ağrısından kaynaklandığını bilmek her zaman kolay olmayabilir. Köpeğinizin göz ağrısının arkasında, göz enfeksiyonları , bakteriler veya yaralanmalar da dahil olmak üzere birçok farklı neden olabilir . Çoğu mal sahibinin yaptığı ilk şey, gözlerini yıkamak için salin gibi birkaç temel evde çareyi denemektir; Bundan sonra köpeğiniz hala gözlerini açmıyorsa, o zaman bir profesyonelden yardım almalısınız.

Çoğu durumda, kendinizi köpeğinizin gözlerini açmayacağını söylerken bulursanız, bunun olası nedeni, köpeğinizin tedavi edilmesi gereken göz ağrısından muzdarip olmasıdır. Köpeğinizin gözlerinin ağrıya tepkisi, kornea ve konjonktiva içindeki yüksek konsantrasyondaki ağrı lifleri veya sinirlerinden kaynaklanır. Bu sinir liflerinin en yüksek dağılımı yüzeye yakın konumdadır.

Bir kornea ülseri veya çizik çok acı verici olabilir ve köpeğin gözünün içine iris bir refleks spazmı neden olabilir. Bu tür köpek gözü sinir reaksiyonlarının köpeğinize neden olabileceği şiddetli ağrı, köpeğinizin ağrıyla başa çıkmanın veya onunla başa çıkmanın bir yolu olarak gözlerini kısmasına veya gözlerini tamamen kapalı tutmasına neden olur.

Enfekte bir gözü olan köpek
Enfekte bir gözü olan köpek.
Göz kanseri olan köpek
Göz kanseri olan köpek.

Önemli olan, tuzlu su veya köpek göz damlası ile yıkamanın bir çözüm olmadığını, evcil hayvanınızın gözünde rahatsızlığa neden olacak hiçbir kalıntı olmadığını anladığınızda, neyin olabileceğini belirlemek için derhal köpeğinize tıbbi yardım istemeniz gerektiğidir. göz ağrısının çeşitli nedenlerinden herhangi biri. Göz önünde bulundurmanız gerekenler aşağıdadır.

köpek gözlerini açmıyor

Göz Ağrısının Yaygın Nedenleri

Veteriner hekiminizin geldiğinizde sizinle birlikte anlatacağı göz ağrısının birçok farklı nedeni vardır. Veterineriniz, çıplak gözle görülemeyen şeyleri görmek için köpeğinizin gözlerine bakmak için özel ekipman kullanacaktır.

Veteriner hekiminiz, göz ağrısının yaygın nedenlerine işaret eden işaretler arıyor. Merck Vet Manual’e göre veterinerlerin daha sık bulduğu köpeklerde göz ağrısının bu nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Göz yüzeyindeki kalıntılar veya diğer yabancı maddeler.
  • İris veya ön üveit iltihabı köpek gözü ağrısına neden olabilir. Veterineriniz, tedavi etmek için üveitin doğrudan nedenini belirlemek zorunda kalacaktır.
  • Gözün iç kısmında yüksek bir basınca neden olan köpek glokomu, bir köpeğe ağrı hissi gibi gelebilir. İçgüdüleri gözlerini kapalı tutmak olabilir.
  • Travma veya göz dokusunda veya göz kapaklarında bazı yaralanmalar ağrıya neden olabilir.
  • İç göz yuvası (yörünge) enfeksiyonları dayanılmazdır ve genellikle çenesini açmayı reddetme gibi ağızla ilgili sorunların belirtilerine neden olur.
  • Kuru göz veya KCS ( keratokonjonktivit ), köpeklerin göz yüzeyinde ağrılı, kumlu, kuru bir his yaşamasına neden olabilir. Bu, gözlerin kapalı tutulmasına neden olabilir.
Gözünden yaralanan köpek
Gözünden yaralanan köpek.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizi muayene ederken göz ağrısının yaygın nedenlerini gözden geçirecektir. Genel olarak, köpeğinizin göz ağrısına neden olan bu koşullardan biri olacaktır ve veterineriniz hemen bir tedavi planına başlayabilir. Veterineriniz, köpeğinizin ağrı semptomlarını hemen azaltmak için özel bir oftalmik ilaç olan atropin kullanabilir.

Ayrıca, bazı durumlarda, bununla başa çıkmak için kullandığınız köpek gözü sümükleri (gözyaşı lekeleri) gibi köpek göz bakım ürünleri nedeniyle köpeğiniz gözlerini kapalı tutuyor olabilir . Bunlardan bazıları aşırıya kaçabilir ve diğerleri etkili olsalar bile her zaman tamamen güvenli değildir. Örneğin, Angel Eyes for Dogs tartışmalı bir üründür.

köpek gözlerini açmıyor

Köpek Göz Ağrısı ve Sorunlarının Belirtileri

Köpeğinizin gözü ağrıdığında, bunu çeşitli şekillerde göstermesi muhtemeldir. Köpeğim gözlerini açmıyor diyorsan, bu bir şeylerin yanlış olduğunun ilk işaretidir. Ancak diğer belirtiler fiziksel olabilirken, diğerleri davranışsal olabilir. Bazı köpek gözü ağrısı semptomları sizin için açık olabilir ve diğerleri fark etmeyebilirsiniz.

Birkaç köpek göz bakım ürünü olsa da, pislik olmadığından emin olmak için evcil hayvanınızın gözlerini temizlemeyi deneyebilirsiniz. Köpeğiniz bundan sonra hala gözlerini açmıyorsa, veteriner ziyareti şarttır.

Veterineriniz, köpeğinizin gözleri için tedaviye başlarken izlemeniz gereken semptomların sayısını tartışacaktır. Bu belirtiler aynı zamanda hemen veteriner yardımı almanız gereken en yaygın köpek gözü ağrısı belirtileridir:

  • Şaşı veya kapalı gözler
  • Aşırı yırtılma
  • Mukus veya gözlerden herhangi bir irin benzeri akıntı
  • Kanlı veya kırmızı gözler
  • Herhangi bir bulanıklık, mavimsi pus veya gözün ince örtülmesi
  • Genişlemiş, daralmış veya eşit olmayan öğrenci boyutları
  • Parlak ışıklardan korkma olan fotofobi
  • Gözlerin aşırı ovuşturulması
  • Şişme
  • Kiraz gözü veya gözün kırmızı kaplaması
  • Çeneyi açarken ağrı
  • gizleme

Köpeğiniz bu tür köpek göz ağrısı semptomları gösterdiğinde, veterineri aramanın zamanı gelmiştir. Bu önemlidir çünkü köpeğinizin parlak ışıklardan veya saklanma davranışından duyduğu korkuyu anlamasanız bile, tüm göz hastalıklarının doğrudan göz ağrısı hissine neden olmadığını bilin.

Köpeğiniz, bir tür köpek gözü alerjisi gibi ifade etmekte güçlük çektiği başka göz sorunları yaşıyor olabilir . Bilmenin tek yolu, veterinerin ofisinde tam ve kapsamlı bir muayene yapmaktır.

Gözler hassas bir konudur, bu nedenle bu geciktirilmemelidir. Köpeğim hakkında internette bilgi ararken gözlerini açmıyorsa ve zaten onları yıkamayı denediyseniz, veterinerinizi aramanın zamanı geldi. Bunu görmezden gelmek, köpeğinizin yalnızca görüşünü değil, iletişim kurma yeteneğini de bozabilir.

Köpek Göz Ağrısının Tam Muayenesi

Köpeğiniz veterinere veya uzmana gittiğinde, yapılacak ilk şey köpeğinizin tüm tıbbi geçmişini gözden geçirmek ve kapsamlı bir fizik muayene yapmaktır. Veterineriniz daha sonra tam bir oftalmik muayeneye başlayacaktır.

Çoğu zaman, köpeğin göz muayenesi, veteriner, gözlerini kısmayı durdurmak için topikal bir ağrı kesici kullandıktan sonra yapılabilir ve bundan sonra bile, çoğu köpek, ağrı ve birçok doktorun köpeği sakinleştirmeyi tercih ettiği prosedürler hakkında çok fazla endişe duyar. daha kapsamlı bir göz muayenesi yapmak için.

Veterineriniz, Schirmer testi , korneanın floresan boyası ve tonometri dahil olmak üzere çeşitli testler yapacaktır . Büyütme kullanılarak, göz kapaklarının ve köpeğin gözlerinin yüzeyinin muayenesi tamamlanır.

Köpek göz muayenesi
Köpek göz muayenesi.

Oradan veterineriniz, oküler ultrason gibi gerektiğinde ek göz muayeneleri yapabilir. Altta yatan başka koşulların olup olmadığını görmek için tam kan sayımı da yapılır. Köpeklerde göz ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabileceğinden, kapsamlı bir muayene ve teşhis ile olası tüm durumların ekarte edilmesi gerekir.

Köpeklerde Kornea Ülserleri

Kornea ülserleri, köpeklerde göz ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir (NHAH, 2014). Kornea ülseri ciddi bir durum olabilir ve genellikle travmadan kaynaklanır. Tedavisi de zordur ve bazı veteriner kaynakları bunun imkansız olabileceğini bile söylüyor.

Gözlerini halıya ovuşturan veya kedi tırmığı alan köpekler ülsere neden olabilir. Veteriner hekimler, köpeğin gözünde bir aşınma veya ülser olup olmadığını ve ne kadar derin oluştuğunu görmek için epitel katmanlarını görmek için floresan boyasını kullanır.

Köpeklerde kornea ülseri, hemen veterinerin dikkatini gerektiren ciddi bir durumdur. Köpek için acı vericidir ve veterineriniz tedaviye hemen başlamanıza yardımcı olabilir.

Köpeklerde Glokom

Glokom, köpeklerde göz ağrısına neden olan yaygın bir durumdur. Bu durum, köpeğin gözüne basınç uygulanmasına neden olarak göz içi sıvı drenaj tıkanıklıklarına neden olur.

Glokom kronik bir durum haline gelebilir. Göz ağrısına neden olabilir ve tedavi edilmezse sonunda körlüğe yol açar . Bununla birlikte, tedaviden bağımsız olarak, glokoma yakalanan tüm köpeklerin %40’ından fazlası, tedavi görseler bile bir yıl içinde kör olacaktır ( Slatter, D. 2001 ).

Köpeklerde glokom grafiği

Tedavi Planı

Köpeğinizin gözlerini açmayacağını söyleyerek veteriner ofisine girdiğinizde, veteriner hekiminiz muayeneden sonra aldığı teşhise dayanarak köpeğinizin izlemesi için bir tedavi planı yazacaktır. Planı buna göre takip etmelisiniz. Steroid göz damlaları, antibiyotikler ve hatta ameliyat gibi şeyleri içerebilir.

Veterinerinizin talimatlarına uyduğunuzdan emin olmanız yardımcı olacaktır. Köpeğinizin gözleri ömür boyu sürecek ve hayatı yaşamanın, kendini ve sizi korumanın, duygularını ve hislerini ifade etmenin yoludur.

En iyi arkadaşın sana bağlı, hiçbir koşula bağlı değil. Şimdi, köpeğinizin bu tıbbi acil durumu atlatmasına yardımcı olmak ve takip etmek size kalmış.

Kaynak: 1 (Erişim: )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.