Köpeği Arı Sokması Tedavisi Nasıl Yapılır

  • Ağustos 7, 2020

Birçok köpek doğuştan oyuncudur ve alçak uçan bir arının çekiciliğine dayanmak onlar için çok zor olabilir. Arı sokmaları, köpek dostlarımız için yaygın bir problemdir ve sıcaklık düştüğü ve arılar durgunlaştığı için sonbahar en riskli zamandır. Sinirli bir arı saldırdığı zaman, iğnesini serbest bırakması dışında başka bir seçenek yoktur.

Arı Sokup Sokmadığını Anlamak

Köpeği Arı Sokması Tedavisi Nasıl Yapılır

1. Köpeğin vücudunda arının iğnesini arayın. Her arı bir insanı ya da hayvanı sadece bir kere sokabilir. Bu sokma sırasında da iğneyi hayvanın vücudunda bırakır. Yani bundan ötürü evcil hayvanınız bir arı tarafından sokulduysa vücudunda sokulan bölgede bir şişlik oluşmaya başlayacak ve dikkatli bakıldığında iğne görülebilecektir.

Arının küçük bir diken görünümdedir ve ve dışarıda görünen uç kısmında etli bir doku parçası bulunabilir. Bu kısım arının iğnesini batırırken kendindeki parçasıdır. Arı iğnesi cildi tahriş eder ve battığı kısımda içeriğindeki toksinler sebebiyle şişkinlik oluşturur. İğnenin hemen çıkarılması battığı kısımda daha az ağrı ve şişlik oluşmasını sağlayacaktır. Çünkü iğne o bölgede durdukça toksin pompalamaya devam edecek ve ağrı, şişliğin geçmesini geciktirecektir.

Standart Bir Arı Sokmasını Tedavi Etmek

1. Görebiliyorsanız arının iğnesini çıkarın. Bunu yapmak için, tırnağınızı ya da bir kredi kartının köşesini kullanarak deriyi hafifçe sıkın. İğneyi köpeğinizin derisinden çıkarmak yerine tutarsanız, daha fazla rahatsız edici enzimin derinin üzerine salınmasına neden olabilirsiniz.

2. Sokmanın gerçekleştiği bölgeyi karbonatlı su ile yıkayın. Arı iğneleri nispeten asidiktir ve biraz karbonat uygulaması ile enzimler nötralize edilebilir. Ne kadar uygulanacağı ile ilgili kesin bir formül yoktur.

  • Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak suya ekleyin. Karışımın içine bir pamuk parçası batırın ve pamuğu bir ya da iki dakika sokmanın gerçekleştiği bölgede tutun.

3. Bölgeye soğuk kompres yapın. Bölgenin üzerine soğuk kompres yapmak, şişmeleri önleyebilir. Kompresi, donmuş bezelye pakedi kullanarak ya da buz küplerini plastik bir poşede koyarak yapabilirsiniz.

  • Soğuk kompresi, arı sokmasının gerçekleştiği bölgenin üzerinde 5 – 10 dakika tutun. Ardından kompresi kaldırın ve gerekliyse onbeş dakika sonra tekrarlayın.

4. Köpeğinize antihistaminik verin. Antihistaminik bazı köpeklerde etkili olurken bazılarında olmaz. Köpeğinize antihistaminik vermenin hiçbir zararı yoktur. Bu nedenle denemekte sakınca görmeyin. Antihistaminik; daha fazla şişme olmasını engellemek ve var olan şişliği azaltmak için kullanılır. Ancak aklınızda bulunması gereken birkaç ayrıntı mevcuttur:

  • Birçok reçetesiz antihistaminik, köpekler için uygundur ancak ateş düşürücü ürünlerin eklendiği antihistaminikler gibi birleştirilmiş ürünleri tercih etmeyin. Diğer aktif bileşimler köpeğiniz için güvenli olmayabilir.
  • Tipik bir antihistaminik, difenhidramindir (Benadryl). Verilmesi gereken doz, 10-15 kglık bir vücut ağırlığı için 12.5 mg’dır (Bir çocuğun dayanabileceği Benadryl dozuna eş değerdir.). Bununla birlikte tipik bir Labrador, iki tablete ihtiyaç duyacaktır.
  • Köpeğinizin başka sağlık problemleri varsa (özellikle kalp hastalıkları ya da felç) bazı nadir vakalarda difenhidramin tansiyonu arttırdığı için, antihistaminik vermeden önce veterinerinizle konuşun.
  • Bir diğer reçetesiz antihistaminik, setirizindir (Zyrtec). Bu, özellikle alerjik cilt hastalıkları için etkilidir ve kaşıntılı köpeklere yardımcı olabilir. Verilmesi gereken doz, her iki günde bir 5 mg’lık tablettir (Her 15 kg’lık vücut ağırlığı için).

Anaflaktik Reaksiyon ile Başa Çıkmak

1. Anaflaktik şok işaretleri gözlemlediyseniz, köpeğinizi hemen bir veterinere götürün. Köpeğiniz arı sokması yaşadıysa ve ardından yere yığıldıysa, acil veteriner bakımı gerektiren anaflaktik reaksiyon veriyor olabilir. Arının iğnesini çıkarın ve köpeğinizi acil olarak bir veterinere götürün.

  • Veterinere ne kadar hızlı giderseniz; köpeğiniz, veterinerin verdiği ilaçlara o kadar çabuk ulaşacaktır.

2. Köpeğiniz için ilaç alın. Veteriner, köpeğinize damar içi antihistaminik enjeksiyonu ya da alerjik reaksiyonu bastırmak için damar içi steroid verebilir.

  • Şokta olan bir köpek; dolaşımına destek olması ve organ hasarlarını önlemesi için damar içi sıvılara ihtiyaç duyabilir.

3. Köpeğinizi veterinere götürmeden ya da veteriner gelmeden önce durumu kontrol etmeye çalışın. Veterinerin gelebileceği bir uzaklıkta değilseniz, köpeğinize antihistaminik bir tablet verin (önceki bölümde açıklandığı gibi) ve onu mümkün olduğunca sıcak tutun.

  • Ancak köpeğinizin; ölümlere de sebebiyet verebilen, yüksek derecede şoka girme riski taşıdığını akıldan çıkarmamak oldukça önemlidir. Bu nedenle, köpeğinize veteriner bakımı sağlamak oldukça önemlidir.

Kaynak: 1 (Erişim: 29 Mart 2019) 2 (Erişim: 29 Mart 2019)

Article Categories:
Köpekler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.