Kedinin Ateşini Nasıl Ölçerim

  • Mayıs 6, 2020

İstediğiniz zaman ya da gerekli gördüğünüz anlarda kedinizin ateşini ölçmeniz gerekebilir. Uygun ve doğru bir şekilde bu canlıların evde ateşini ölçmeyi bilmek büyük bir önem taşımaktadır. Kediler sahip oldukları problemleri gizlemekte uzman olmakla birlikte, kedilerin kendilerini iyi hissetmediğini anlamanız için çeşitli belirtiler vardır: iştah kaybı, uyuşukluk ve kusma. Kedinizin normal davranışları ve kişiliği , kedinizdeki durum değişikliklerini fark etmeniz için size yol gösterici olacaktır. Kedinizin vücut sıcaklığını ölçmek için en temel yol termometre kullanmaktır. Bu ölçüm sonrasında eğer kedinizin ateşi varsa , veterinere götürmeniz gerekecektir.

Rektal Yolla Kedinizin Ateşini Ölçmek

1. Rektal termometre satın alın. Kedinizin ateşini ölçmek için rektal termometre ve kulak içi termometresi olmak üzere 2 seçenek vardır. Rektal termometreler size en doğru sonucu verir. Bu tip termometreleri kullanırsanız, dijital ya da cıva termometre arasında seçim yapmanız gerekecektir.

  • Dijital termometrelerde sonucu kısa zamanda alırsınız. Kediniz ve sizin için en iyi sonucu verecektir.
  • Cıva termometreler camdan yapılır. Kedinizin sıcaklığını ölçerken kediniz huzursuz olacağından cıva termometresini kullanmadan önce çeşitli önlemler almanız gerekecektir.
  • Ne olursa olsun seçtiğiniz termometre çeşidi, sadece sizin kediniz için kullanılmalıdır. Sadece evde kullandığınıza ve kediniz için olduğuna dair bir etiketi olmalıdır.

2. Birinden yardımcı olmasını isteyin. Kediler doğal olarak rektum bölgelerine yerleştirilen bir nesneden rahatsızlık duyacaktır.  Kedilere bu işlemi yaparken, kasılıp ok gibi kaçmaları hatta sizi tırmalaması söz konusu olabilir. Kediyi sabit bir şekilde tutmak için, size yardımcı olması için birinden yardım etmesini istemelisiniz.

3. Bir battaniye ya da küçük bir havlu ile kediyi sarın. Kediyi dizginlemek için en kolay yöntem, bir battaniye ya da küçük bir havlu ile kediyi sarmaktır. Kediyi tutmak ve yönlendirmek böylece daha kolay bir hale gelmiş olur.

  • Gerekirse, kuyruğu açıkta bırakacak şekilde kedinizi bir havluya da sarabilirsiniz.

4. Kediyi tutarken kalın deri eldiven kullanın. Kediyi sarma yöntemi birçok veteriner tarafından kullanılan güvenli bir yöntemdir ancak kediyi sarmak size sadece hayvanı tutmanızda yardımcı olacak bir yöntemdir. Kedinin sizi ısırmasını ya da sizi çizmesini önlemek için kalın deri eldiven kullanmalısınız. O zaman eldiven takan kişi kedinin ensesini rahat bir şekilde tutabilir. Ense olarak bilinen bu bölgeden, nazik bir şekilde kedi tutulursa, kedinin başı en iyi şekilde kontrol edilir.

  • Anne kediler yavrularını enselerinden tutarak taşırlar. Enseden tutmanın kediler üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır.

5. Kedinin vücudunu sabitleyin. Kedinin ensesini tutan kişinin diğer eliyle de kedinin vücudunu sabitlemesi gerekir. Kedinin arka bölgesine termometreyi yerleştirmek için kedinin yüz üstü yattığına emin olun bu şekilde termometrenin çıkarılması da kolay olacaktır.

  • Kedinin başını, kolunuzun kıvrımına gelecek şekilde yerleştirin. Kalecilerin topu tutması buna örnek olarak gösterilebilir.

6. Termometreyi hazırlayın. Eğer cıva termometre kullanıyorsanız, termometreyi tutarken bileğinizi hızlı hızlı sallayın. Cıva 35.5 ⁰C’ ye düşene kadar bekleyin. Termometrenin cıva ya da dijital olmasına bakılmaksızın, kullanmadan önce yağlanması gerekir. Böylece hem sizin için termometreyi kedinizin arka bölgesine sokmak daha kolay olacak hem de kedinizin canı yanmayacaktır.

  • KY Jelly kayganlaştırıcı jel ve vazelin, bu işlem için kullanabileceğiniz 2 yağdır.

7. Termometreyi bölgeye yerleştirin. Kedinizin kuyruğunu kaldırın ve kedinizin rektumunun içine yaklaşık 1 cm girecek şekilde yerleştirin. Zorlamayın.

8. Bir süre bekleyin. Hazır olduğu zaman dijital termometre bip sesi ile size uyarı verir. Eğer cıva termometresi kullanıyorsanız o zaman termometreyi 2 dakika kadar bekletmelisiniz.

9. Çıkartın ve termometreyi kontrol edin. Bip sesini duyduğunuzda (dijital termometre için) veya 2 dakika geçtiğinde (cıva termometresi için) termometreyi çıkarabilirsiniz. Dijital termometre kullanıyorsanız daha kolay bir şekilde sonucu okuyacaksınız. Cıva termometresi için, termometrenin içindeki sayıların olduğu yerde kırmızı bir şerit göreceksiniz. Dikkatli bir şekilde baktığınız zaman kırmızı şeridin bittiği yer en yüksek sıcaklık noktasıdır.

10. Kediyi özgür bırakın.  Kedi en kısa sürede sizden kurtulmak isteyecektir. Kedinin kısa sürede özgür kalması ve sizi tırmalamaması için ensesinden tutmaya devam ederken üzerindeki battaniyeyi alın ve yavaşça gitmesine izin verin.

11. Kedinin vücut ısısını normal sıcaklıkla karşılaştırın. Rektal yolla ateşi ölçülen bir kedinin normal sıcaklığı 37.8-39.3 ⁰C  arasındadır. İnsanlarda olduğu gibi az miktarda ısı değişimleri kediler içinde önemli değildir. Kedinizin ateşi 37,2 ⁰C ile 40 ⁰C arasında değilse bu durumda hemen veteriner hekime başvurmanız gerekir.

  • Kedinin sıcaklığının normal olması kedinin hasta olmadığı anlamına gelmez. Kedinizin anormal davranışları varsa ve yaralandığından ya da hastalandığından şüphelendiyseniz mutlaka veteriner hekime gitmelisiniz.

12. Termometreyi yıkayın. Ilık, sabunlu su veya ispirto ile temizlemeyi unutmayın. Yerine kaldırmadan önce kurumasını bekleyin. Ayrıca kedi dışkısı nedeniyle bulaşıcı bakteriler, virüsler, parazitler olma olasılığına karşın termometreyi yıkadıktan hemen sonra sterilize etmeniz gerekir.

  • Bir cıva termometresi kullanıyorsanız, sıcak su ile yıkamayın. Bu sıcaklık termometreyi çatlatabilir.
  • Ellerinizi iyice yıkamayı unutmayın.
Article Categories:
Kediler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.