Kedilerin Gözleri Nasıl Temizlenir

  • Mayıs 14, 2020

Kedilerde göze en çok çarpan özellik gözleridir. Sağlıklı bir kedinin gözleri temiz ve parlak olmalıdır. Bazen, kedinizin gözleri sulu veya ağlamaklı bir hale gelebilir ve gözde bir tabaka oluşabilir. Tabakanın gözde kalmasına izin verilirse, tabaka göz yaşı kanallarını tıkayıp enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Sonuç olarak, kedinizin gözlerinin sağlıklı ve enfeksiyonsuz olabilmesi için onları temizlemenin uygun yolunu bilmek önemlidir.

Gerekli Malzemeler

  • Yumuşak el bezi
  • Saf su
  • Pamuk topları
  • Sofra tuzu
  • 2 adet temiz kap
  • Büyük banyo havlusu

Adımlar

Kedilerin Gözleri Nasıl Temizlenir Adım 1

1. Kedinizin gözleri kabuk bağlamışsa (göz kapağını veya köşelerini kaplamış sert ve dağılan bir kabuk) , daha titiz bir temizleme düzenine girmeniz gerekebilir.

  • Kediniz kişisel bakım konusunda titiz olsa da, gözleri etrafında biraz yardıma ihtiyaç duyabilir. Her gün birer kez, yumuşak el havlusunu saf suyla (oda sıcaklığında) ıslatın ve kedinizin gözlerini nazikçe silin. Bu özellikle “göz yaşlanması” na (Persler gibi) meyilli türler için faydalıdır ve problemi önlemek için her gün uygulanabilir.

2. Bir kap saf su kaynatın ve bir çay kaşığı sofra tuzu ilave edin. Tuzun tamamı çözünene kadar kaynatmaya devam edin, ardından ateşten alın ve karışımı oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

3. Karışım soğuduğunda, kabı masanıza getirin (veya kedinizle hangi alanda ilgilenecekseniz oraya), karışımı eşit şekilde iki kaba ayırın ve pamuk toplarının yanına koyun ( her göz için en azından üç adet pamuk topu ayırın).

4. Kedinizi bulun, kucağınıza alın ve büyük bir banyo havlusuna sarın. Bu sayede, kedinizin gözlerini temizlerken onu tutmanız daha kolay olacak ve kedinizin sizi tırmalama ihtimali azalacaktır. Kediniz ısırmaya meyilliyse, bu işlem sırasında eldiven kullanabilirsiniz. Kedinizi havluya sardığınızda bacaklarının doğal ve rahat bir pozisyonda olduğundan, kıvrılıp tuhaf bir pozisyonda kalmadığından emin olun.

5. Bir defada bir gözle ilgilenin. Pamuk topunu tuzlu su karışımına batırın ve kedinizin gözündeki kabuk tutmuş bölgeyi nazikçe silin.

6. Silmiş olduğunuz göze gerektiğinde yeni pamuk topları kullanarak müdahale etmeye kabuk çıkana kadar devam edin.

7. İkinci göze müdahale etmeye başlayın. Yeni pamuk toplarını ve kullanılmamış tuz su karışımını kullandığınızdan emin olun. Aksi halde, enfeksiyon oluşmaya başlamışsa ve her iki göze de aynı pamuk toplarını veya tuzlu su karışımını kullandıysanız, çapraz enfeksiyon riskini arttırmış olursunuz.

8. Yeniden, ikinci göz için, temiz pamuk toplarını kullanılmamış tuzlu su karışımına batırın ve nazikçe kedinizin gözlerindeki kabuk tutmuş bölgeyi silin, kabuk gidene kadar işlemi tekrar edin ( gerekirse yeni pamuk topları kullanın).

9. Kabukların tamamını temizlediğinizde, kedinizi serbest bırakın, ona sevgi göstermeyi ve bu kadar sabırlı davrandığı için birkaç ikramda bulunmayı unutmayın.

10. Kirli pamuk toplarını ve kullanılmış karışımı çöpe atın ve ellerinizi sabun ve suyla güzelce yıkayın.

11. Kabuk tutma belirtisi olup olmadığını görebilmek için kedinizin gözlerini her gün kontrol edin, yeniden kabuk tutmaya başlamışsa yukarıdaki adımları tekrar edin.

İpuçları

  • Kedinizin gözleri kırmızı ve şiş gözüküyorsa, yeşilimsi veya cerahate benzer bir akıntı varsa veya kedinizin gözlerinin temiz kalabilmesi için harcadığınız tüm çabaya rağmen kabuklar tekrar tekrar oluşmaya devam ediyorsa, veterinerinizle mümkün olduğunca kısa sürede iletişime geçmeye çalışın çünkü bunlar bir enfeksiyonun veya diğer göz problemlerinin (kedi konjonktivit iltihabı  veya kedi göz yangısı iltihabı gibi) bir belirtisi olabilir. Kedilere ait göz enfeksiyonları veya kedilerle ilgili diğer sağlık problemleriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için internetten yayın yapan web sitelerini ziyaret edebilir ya da veterinerinize gidebilirsiniz.
  • Benzer şekilde, kedinizin üçüncü göz kapağı (üst ve alt göz kapaklarının altındaki fazladan beyaz göz kapağı), sürekli ortaya çıkmaya başlamışsa veya kediniz gözlerini kısarak bakmaya başlamışsa, veterinerinizle irtibata geçin çünkü bu ciddi bir göz probleminin belirtisi olabilir.
  • Uzun tüylü bir kediye sahipseniz, tüylerin gözlere gelen kısmını kestirmeye çalışın çünkü kedilerin korneası (gözü örten ince zar) kendi tüyleri de dahil olmak üzere yabancı cisimlerle kolayca çizilebilir.
  • Bir kediyle birlikte çalışacaksanız en azından iki kişi olmanız her zaman tavsiye edilir. Kediniz dünyadaki en hoşgörülü, en iyi huylu yaratık olsa bile, kediler doğaları gereği ne yapacakları tahmin edilemeyen, atılgan canlılardır ve bu durum bazı problemlere sebep olabilir. Böyle durumlarda, katkıda bulunacak bir ele sahip olmak en iyisidir.
  • Bazı evcil hayvan dükkanları kediler için özel üretilmiş göz yıkama ilaçları satmaktadır. Bunlar kedinizin gözünün düzenli bir şekilde temiz ve mukussuz kalmasına yardımcı olabilir. Fakat, bütün talimatları okuyup uyguladığınızdan emin olun. Herhangi bir enfeksiyon veya alerji belirtisi görürseniz ilacı kullanmayı bırakıp veterinere görünün.
  • Herhangi bir konuda şüphe duyduğunuzda veterinerle görüşmekten çekinmeyin.
Article Categories:
Kediler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.