Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir

  • Kasım 16, 2020

Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu ya da hastalığı kedinin akciğerleri dışında solunum yolunun herhangi bir kısmının enfeksiyon kapması şeklinde tanımlanabilir. Bu kapsamda burun, ağız, burun geçişleri, nefes borusu gibi kısımları içermektedir. Bakteri ve virüs gibi bulaşıcı ajanlardan biri hapşırma, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterip bu hastalığa sebep olabilir. Bu enfeksiyon çoğunlukla bulaşıcıdır ve bir kediden başka bir kediye kolayca geçebilir. İşte tam da bu sebepten ötürü ilk aşamada kedinizin bu hastalığı kapmaması için elinizden geleni yapmalısınız.

Üst Solunum Yolu Hastalığının Önlenmesi

1. Kedinize aşı yaptırın. Kedi gribine karşı aşı, temel bir aşı olarak kabul edilir. Grip aşısının düzenli olarak verilmesi gerekir ve aşının ne sıklıkla verilmesi gerektiğini belirleyen çeşitli türleri (modifiye edilmiş canlı, modifiye edilmiş canlı burun içi, öldürülmüş aşı) bulunur.

2. Daha fazla enfeksiyonu önlemek için hasta kedileri izole edin. Aşılanmamış hayvanlardan oluşan çok kedili bir aileniz varsa ve biri hastalık belirtileri göstermeye başlarsa, o kediyi hemen ayırın. Diğer kedileri hemen aşılatın. Kedilerin en az 3 hafta birbiriyle temasına izin vermeyin, bu süre zarfında aşıdan biraz korunmaları gerekir.

3. Kedinizin yaşadığı alanlarını temiz tutun. Kedinizin bulaşıklarını ve yatak örtülerini düzenli olarak yıkayın. Bu özellikle çok kedili evlerde ve hem evin içinde hem de dışında yaşayan kediler için önemlidir. Dışarı çıkan kediler daha fazla hastalıkla temas eder ve enfeksiyon riski daha yüksektir.

Üst Solunum Yolu Hastalığının Tedavi Edilmesi

1. Üst solunum yolu hastalığının belirtilerini arayın. Genellikle bunlar, soğuk algınlığı olduğunuzda ortaya çıkan belirtilerle ortak belirtilerdir. Hapşırma, öksürme, ses değişikliği, sümüklü burun akıntısı, iltihaplanmış gözler, gözlerden akıntı (sulu ya da susuz sarı-yeşil cerahatli akıntıya kadar değişen), iştahsızlık ve hatta ateşi içerir.

2. Kedinizi veterinere götürün. Veteriner hekiminiz hapşırma, kızarık gözler, burun akıntısı ve öksürük gibi solunum yolu hastalığının belirtilerini arayacaktır. Veteriner hekiminiz semptomları sadece görerek değerlendirebilir veya hastalığı daha derinlemesine anlamak için stetoskop gibi tıbbi bir alet kullanabilir.

3. Tedavi için veterinerinizin önerilerine uyun. Üst solunum yolu hastalığını tedavi etmek genellikle semptomları tedavi etmekten oluşur. Bununla birlikte, kedinin ikincil bir enfeksiyonu varsa, veterineriniz enfeksiyon için antibiyotik yazabilir.

Kaynak: 1 (Erişim: 25 Nisan, 2019) 2 (Erişim: 25 Nisan, 2019)

Article Categories:
Kediler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.