Kedilerde Retinal Hastalıklar Nasıl Anlaşılır

  • Kasım 20, 2018

Retina, göz küresinin iç yüzeyini kaplayan ince tabakadır. Lens aracılığıyla göze gelen ışınları alır ve görsel bilginin sağlanması için beyine gönderir. Kedilerde bu tabaka insanlarınkinden iyi çalışır ve zifiri karanlıkta bile onlara görme yetisi verir. Ancak, bu tabaka oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve zarar görebilir veya kedinin bebeklik döneminde sorunlar yaşanabilir. Bu tabaka kedinin yetisi için oldukça önemli ve hassas olduğu için kedinin yaşayabileceği retinal sorunları teşhis etmek ve en kısa sürede tedavisini sağlamak oldukça önemlidir.

Retinal Hastalıkların Belirtilerini Gözlemlemek

1. Fiziksel belirtileri gözlemleyin. Retinal hastalıklar kendini kedilerde birçok şekilde gösterebilir. Görme kaybı gibi belirtiler zamanla ve yavaş yavaş ortaya çıkarken kanama gibi belirtiler aniden ortaya çıkar. Diğer belirtiler şunlar olabilir:

  • Gözde bulanıklık
  • Gözde kanama
  • Retinadaki kan damarlarının genişlemesi
  • Gözde gri noktalar oluşması
  • Körlük veya görme kaybı

2. Davranış değişikliklerini gözlemleyin. Retinal hastalık ilerledikçe kedi görme yetisini kaybetmeye başlayacaktır. Görme kaybı, kedinin davranışında bazı değişikliklere sebep olacaktır. Görme kaybı yaşayan bir kedi daha az oyun oynar ve daha az hareket eder, atlarken veya zıplarken düşmeye meyillidir, daha fazla uyur, daha fazla miyavlar veya normalden daha fazla sahibine ihtiyaç duyar.

  • Kediniz sakarlaşabilir veya eşyalara çarpabilir. Daha sakinleşir çünkü göremediği eşyalar yüzünden belli bir noktada kalmayı tercih eder.

3. Kedinizin neler yaptığına dikkat edin. Retina yırtılması, retina göz yuvarının iç kısmından ayrıldığında oluşur. Retina yırtılmasının birçok sebebi vardır ve akut travma onlardan biridir.

  • Kedinizin göz yuvarında herhangi bir travmaya sebep olabilecek bir kaza olup olmadığını düşünün. Bu, kedinizi veterinere götürdüğünüzde vermeniz gereken bir bilgi olabilir.

4. Sağlık problemlerini gözlemleyin. Retina yırtılması, genetik malformasyon veya böbrek yetmezliği, tiroid problemleri veya kan basıncının yüksek olması gibi sağlık problemlerinden dolayı da kaynaklanabilir. Kediniz bu problemlerden herhangi birine sahipse, göz hastalığı bu problemlersen birinin yan etkisi olabilir.

  • Retinal atrofi denilen genetik problem retina yırtılmasının sebeplerinden biri olabilir.  Retinal atrofinin en güçlü belirtisi kedinin tamamen kör olmadan önce gece körlüğü yaşamasıdır.

5. En yakın zamanda bir veterinere gidin. Kedinizde bir göz problemi olduğundan şüphelendiğinizde hemen veterinere gidin. Gözde oluşan problemler ağır bir tedavi gerektirebilir ve görme kaybına sebep olabilir.

  • Kendi kendinize hastalığı teşhis edemeyebilirsiniz ancak problemlü olabileceğine dair düşünceleriniz sayesinde kedinizin gözlerini korumuş olursunuz.
Article Categories:
Kediler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.