Kanarya Nasıl Eğitilir

  • Haziran 10, 2020

Neşeli cıvıltıları ve arkadaşlıklarıyla bilinen kanaryalar, canlı ve zeki kuşlardır. Sahipleri genelde avuçlarından yem yemeleri için, ellerine konmaları için ya da odanın içinde uçmaları için kanaryalarını eğitirler. Yavrular eğitilmeye daha yatkındır ancak biraz sabır ve düzenli pratikle hemen hemen her kanaryayı eğitebilirsiniz.

Eğitime Başlangıç

Kanarya Nasıl Eğitilir (Çevreye Alışma Süreci)
  1. Kanaryanın bulunduğu çevreye alışması için ona süre tanıyın. Kanarya diğer hayvanların olmadığı sadece tek başına bulunabileceği bir odada bulunmalıdır. Muhabbet kuşu gibi kuşlardan ya da kedi gibi yırtıcı hayvanlardan korkarak gergin bir hale gelebilir. Ondan dolayı ayrı bir odada bulunmalı ve etrafı tanıması, size alışması için ona zaman tanımalısınız. Kanaryanın bulunduğu odaya gireceğiniz zaman ani hareketler yapmamalı, yüksek sesle konuşmamalısınız.
    • İlk 2-3 gün boyunca siz de kanaryanın bulunduğu odada oturup onunla zaman geçirin. Odaya girişlerinizde çok yüksek sesli olmayan bir ıslıkla giriş yapabilirsiniz. Daha sonraki girişlerde de aynı tonlama ile ıslık çaldığınızda kanarya ile aranızda bir bağ oluşmuş olacaktır. O sesi her duyduğunda artık sizin geldiğiniz bilecektir.
  2. Kafesi gözünüzün hizasında olacak bir yere asın. Bu sayede kanarya sizi daha rahat görebilecek ve varlığınıza alışıp gerginleşmeden hareket edebilecektir.
    • Geceleri odada ışık yakacaksanız bile kuşun kafesini ışık geçirmeyecek ama hava geçiren koyu bir bezle örtün. Kuş bu sayede uyku vaktinin geldiğini anlayabilir. Sabah olunca tekrardan örtüyü kaldırın ki günün doğduğunu hareket için zamanın geldiğini anlasın.

Kafeste Etkileşimli Eğitim

1. Kafesin içine basit bir oyuncak ya da ayna yerleştirin. Gereğinden fazla aksesuar ve oyuncakla kafesi doldurmayın. Bir iki parça oyuncak gereklidir ancak kanaryalar kafesin içinde rahatça hareket etmek ve uçmak ister. Bu sebeple kafesin çok kalabalık olmamasına dikkat edin.

  • Oyuncakları değiştirebilirsiniz ancak aynı anda bir ya da iki tane oyuncak bulunmasına özen gösterin, fazlası değil… Kanaryanızın oyuncağa nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Sevip sevmediğini davranışlarından anlarsınız.
  • Kafesteki içme suyunun yanı sıra, derin olmayan bir kapta su koyabilirsiniz. Kanaryalar banyo yapmayı çok severler. Plastik bir kabı ılık su ile doldurun ve kafese bırakın. Böylece arada banyo yapabilir. Suyu her gün değiştirdiğinizden emin olun.

2. Elinizde biraz yem alın ve kafesin içine uzatın. Geldikten sonra birkaç gün kafesine alışmasına, oyuncaklara ısınmasına ve evi tanımasına olanak verin. Onunla konuşun. Alışma süreci geçtikten sonra yem dolu elinizi kafese uzatın. İlk seferde avcunuza gelip yemi yemeyebilir. Ancak kafesteki varlığınıza bir süre sonra alışacaktır ve yemi ona sunulan bir hediye gibi düşünecektir.

  • Brokoli, lahana, havuç, domates ve kabak gibi sebzeleri dilimleyin ve ona uzatın. Elma, muz, üzüm, şeftali ve kavun gibi meyveleri de yedirebilirsiniz. Küçük dilimleri parmağınızın arasında tutarak ona uzatın. Böylece alması kolay olacaktır.
  • Elinizi kafese uzattığınızda stres belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Hızlı soluma, sizden uzağa kaçma ve tüylerini kabartma gibi davranışları varsa elinizdeki yemi ya da meyveyi kafese bırakın ve elinizi kafesten çıkarın. Ertesi gün tekrar deneyin ancak yine strese girerse umutsuzluğa kapılmayın. İlk zamanlar bunlar normaldir. Zamanla size alışacak ve uzattığınız şeyi elinizden yiyecektir.
  • Size alıştıktan sonra kendini güvende hissedecektir. Elinizden yem yerken kafasını ya da gagasını parmağınıza doğru yatırabilir. Bazı kanaryalar kafese uzattığınız elinizin verdiği güvenden dolayı, bir ayağını parmağınıza uzatıp elinize çıkabilir. Bu şekilde bir güven belirtisi görürseniz, eğitimi hızlandırabilirsiniz.

3. Sizi ısırırsa eğitime ara verin. Kanaryaların ısırıkları tehlikeli ya da acı verici değildir. Bir anlık çimdikleme şeklinde olur. Sizi ısırırsa, o an eğitim için istekli değil demektir. Elinizi kafesten çıkarın. Birkaç gün onunla yumuşak ses tonuyla konuşun. Birkaç gün sonra tekrar elinizde bir parça meyve ile ona yaklaşmayı deneyin.

4. Onu kafesin dışında tutmaya çalışın. Elinizle uzattığınız şeyi yemeye, elinize kendiliğinden gelmeye ve çıkardığınız seslere tepki vermeye başladıktan sonra, onu yumuşak bir şekilde elinizde tutarak kafesten çıkarmayı deneyin. Kanaryalar, kafesteyken eğitilmeyi tehdit olarak algılayabilmektedir çünkü kaçacak yerleri yoktur. Size tamamen güveniyorsa kafesten çıkarıldığında korku ya da stres belirtisi göstermeyecektir. Bu güvenme ya da alışma süresi kuştan kuşa değişmektedir ancak evinize getirdikten 6 ya da 8 hafta sonra bu adımı deneyebilirsiniz.

  • Kanaryanızı doğru şekilde tutabilmek için onu avuç içiniz sırtına gelecek şekilde tutun. İşaret ve orta parmağınız başının iki yanında olsun. Onu tutarken alıştığı seslerden çıkarın. Bu onu güvende hissettirecektir.

Kaynak: 1 (Erişim: 29 Mart 2019) 2 (Erişim: 29 Mart 2019)

Article Categories:
KuşlarKuşların Eğitimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.