Kanarya Bakımı Nasıl Olmalı

  • Haziran 10, 2020

Kanaryalar banyo yapmayı seven, temiz ve bakımlı hayvanlar olduklarından bu konuda işin size düşen kısmı çok azdır. Bir kase veya tabak kullanarak kanaryanıza bir banyo hazırlamanız kanaryanızın temiz kalması için yeterli. Doğru oyuncakları kanaryanızın kafesine koyarak tırnaklarını bilemesine yardımcı olabilirsiniz fakat eğer kanaryanızın tırnakları çok uzadıysa veterinere götürmelisiniz.

Kanaryanın Yaşam Ortamını Hazırlamak

Kanarya Bakımı Nasıl Olmalı (Kafes Seçimi)
  1. Büyük bir kafes satın alın. Kanaryalar herhangi bir noktadan bir başkasına uçmayı seven canlılardır. Bu da çok geniş bir kafes aldığınızda kanaryanın mutlu olmasını sağlayacağınız anlamına gelir. Yaklaşık olarak 0,4m boyunda ve 0,7m genişliğinde kafes ideal ölçülerdeki kafestir. Bu değerlerin altına inmeden, üstüne çıkabilirsiniz.
    • Kanaryanın kafesini koyacağınız yerin iyi bir ışık alması ve havalandırılmasının iyi olması önemlidir. Güneş ışığı doğrudan kafese gelmemeli ve pencereden uzakta bir kısma konumlanmalıdır. Çünkü kanarya aşırı sıcaktan kötü etkilenebilir. Kanaryanın kendini güvende hissetmesi için duvara yakın bir yerde kafesinin konumlandırılması iyi olacaktır.
    • Kafesi tavandan sarkıttığınız sağlam bir zincire asın ya da bir platform üzerine koyun. Yaklaşık olarak yerden 1,5 metre yüksekliğe koymanız yeterli olacaktır.

Kanaryanıza Banyo Yaptırmak

1. Kanaryanızın banyo yapabilmesi için bir kap ayarlayın. Kanaryalar kendi kendilerini yıkadıklarından sizin ekstradan bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece haftada 2-3 kere kanaryanızın sığabileceği büyüklükte bir kabı su ile doldurup kafesinin içerisine koyabilirsiniz.

  • Kullanacağınız kabı seçerken dikkat edin. Eğer plastikten yapılma çok hafif bir kap seçerseniz kanaryanız banyo yaparken kabı devirebilir.

2. Kanaryanızın banyosuna 2.5 cm derinliğinde su koyun. Suyun sıcak yerine hafiften serin olmasına dikkat edin. Suyun ısısının oda sıcaklığının üzerinde olmasındansa biraz daha altında olması daha iyi olacaktır.

  • Kullandığınız suyun filtrelenmiş ve klorsuz olmasına özen gösterin.
  • Bazı kanaryalar su içtikleri kabın içerisinde banyo yapabilirler eğer sizin kanaryanızın da böyle bir alışkanlığı varsa bu kaptaki suyu günde en az 2 kere değiştirin. Bu kabı periyodik olarak su ve sabunla yıkayarak veya bulaşık makinesinde yıkayıp ekstradan dezenfektan kullanarak temizleyin. Temizlemenin kolay olması açısından paslanmaz çelikten bir kap kullanmayı tercih edebilirsiniz.

3. Kanaryanız banyo yaparken ona sevdiği sebzelerden verin. Kanaryanızın banyo yaptığı kabın içerisine sevdiği sebzeleri koyarak banyo yaparken yemek yemesini de sağlayabilirsiniz. Sebzeleri suyun içerisine koymadan önce yıkadığınızdan emin olun.

  • Bebek marul, ıspanak, kale bitkisi gibi sebzeleri verebilirsiniz. Eşek kulağı karaciğer problemlerine yol açağından bunu vermekten kaçının. Aynı zamanda domates, patates, biber, patlıcan, ravent gibi bitkilerin yaprak kanaryanız için toksik olduğundan bunları kesinlikle kanaryanıza vermeyin.

4. Kanaryanızın kendi kendine kurumasına izin verin. Oda sıcaklığında kanaryanız kendi kendini kurutacaktır, sizin ekstradan bir şey yapmanıza gerek yok. Kanaryanızı kurutmak için asla saç kurutma makinesi kullanmayın, saç kurutma makinesinin yayabileceği zararlı maddeler kanaryanızın ölmesine sebep olabilir.

Kanaryanızın Tırnak Bakımını Yapmak

1. Kanaryanızın tırnaklarını törpüleyebilmesi için etrafında sert yüzeyler tutun. Kanaryalar beton gibi sert yüzeylerin üzerine konup kendi tırnaklarını törpüleyebilirler. Buna benzer yüzeye sahip, kanaryanızın üzerine konabileceği tipte sert maddeleri kanaryanızın kafesinin içerisine koyarak tırnaklarını törpülemesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece işin size düşen kısmı da azalmış olacaktır.

2. Kanaryanızı tırnaklarının kesilmesi için veterinere götürün. Kanaryanızın tırnaklarını kısaltmanızın en kolay yolu kanaryanızı kuşlar konusunda tecrübeli bir veterinere götürüp tırnaklarını orada kestirmek.

  • Eğer kanaryanızın tırnaklarını nasıl kesmeniz gerektiğini bilmiyorsanız kendi başınıza yapmaya çalışmanız hem zor olacaktır hem de kanaryanıza zarar vermenizle sonuçlanabilir. Böyle durumlarda bir profesyonelden yardım almanız çok daha mantıklı.
  • Eğer kanaryanızın tırnakları parmaklarının yere basmasını engelliyorsa tırnakları gereğinden fazla uzamış ve kısaltılması gerekiyor demektir.

3. Kanaryanızın tırnaklarını kesmeden önce kanaryanızı doğru şekilde tuttuğunuzdan emin olun. Kanaryalar elde tutulmaktan hoşlanmadıklarından tırnaklarını kesmeye başlamadan önce doğru şekilde tutmanız çok önemli. Başka birinden de yardım alarak kanaryanızı kanaryanızın sırtı avuç içinize denk gelecek şekilde, kafası da başparmağınız ve işaret parmağınızın ya da işaret parmağınız ve orta parmağınız arasında olacak şekilde tutun.

  • Elinizi kesinlikle tamamen kapatmayın veya kuşunuza çok fazla baskı uygulamayın. Kanaryanızın kanatlarını çırpasını engelleyecek şekilde tutmanız yeterli.

4. Başka birinden de yardım alarak kanaryanızın tırnaklarını kesin. Kanaryanızın tırnaklarını keserken mutlaka başka birinden yardım alın ki biriniz kuşunuzu tutarken diğeriniz tırnaklarını kesebilsin. Kanaryanızın tırnaklarını kesmek için bu iş için üretilmiş küçük tırnak makaslarını kullanın.

  • Kanaryanızın tırnaklarını keserken tırnağın üzerindeki kırmızı çizginin üzerine çıkmadığınızdan emin olun. Tırnağı tek seferde kesmek yerine küçük parçalar halinde kesin ki yanlışlıkla kesmeniz gerekenden fazlasını kesip kuşunuza zarar vermeyin.
  • Eğer yanlışlıkla kesmeniz gerekenden fazlasını kesip kanamaya sebep olursanız kanamayı durdurmak için kan durdurucu pudra kullanın.

Kanaryanızın Diğer Bakım İhtiyaçlarını Karşılamak

1. Kanaryanızın tüy değişimi dönemlerinde kanaryanızı hafiften nemli tutun. Kanaryanız her sene belli dönemlerde tüylerini döküp eskileri yenileri ile değiştirecektir. Yeni tüyler çıkarken kanaryanızın canının fazla acımaması için bir sprey yardımıyla kanaryanızın kafasının üzerine hafiften su sıkın ve suyun vücudunun diğer taraflarına akmasına izin verin.

  • Eğer bu tüy dökümü dönemlerinde kanaryanızda tüy çıkmayan yerler tespit ederseniz kanaryanızı hemen veterinere götürün.

2. Kanaryanızı vitaminler açısından zengin besinlerle besleyin. Kanaryanız çoğu zaman kendi bakımını kendi yapacaktır. Fakat bu konuda kanaryanıza yardımcı olmak için kuşunuzun diyetine dikkat etmeli ve gerekli vitamin ve mineralleri aldığından emin olmalısınız. Kanaryanızı elma, armut, çilek, brokoli, karnıbahar, havuç, kale bitkisi, ıspanak ve su teresi gibi taze meyve ve sebzeler ile besleyin.

  • Tüy dökme dönemlerinde kuşunuzun aldığı protein miktarını arttırmanız gerekli. Bunu yapabilmek için protein açısından zengin kuş yemleri veya haşlanmış yumurta verebilirsiniz.
  • Kanaryanıza avokado, ravent, pancar, patates, vişne, kiraz, lahana, patlıcan, çeşitli fesülyeler ve soğan vermekten mutlaka kaçının.

3. Kanaryanızın gagasında herhangi bir problem görürseniz mutlaka veterinere götürün. Normalde kanaryanızın gagasının bakımı için sizin kuşunuzun kafesine gagasını törpülemesi için kalamar veya mürekkep balığı kemiği yerleştirmeniz dışında bir şey yapmanıza gerek yok. Bu kemikleri herhangi bir petshoptan bulabilir veya internetten satın alabilirsiniz. Bunların yardımıyla kanaryanız gagasını olması gereken uzunlukta tutabilecektir fakat kanaryanızın gagasının şeklinin tuhaflaşmaya başladığını fark ederseniz veya kanaryanızın gagasının her yeri aynı şekilde törpülenmemişse kuşunuzu hemen bir veterinere götürün.

Kaynak: 1 (Erişim: 6 Eylül 2019) 2 (Erişim: 6 Eylül 2019)

Article Categories:
Kuşlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.