Kedilerde Kanser Nasıl Önlenir

  • Haziran 26, 2020

Kanser, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilecek korkunç bir hastalıktır. Kanser %100 önlenebilir olmasa da,  kedi sahiplerinin riski azaltması için atabilecekleri bazı adımlar vardır. Kanser, en korkutucu tanılardan biridir ve maalesef, kedilerde daha yaygın bir hastalıktır ve kedilerde yaş, kanser için önemli bir faktördür.  

Kedilerde Kanser Ve Belirtileri

Kedilerde Kanser Nasıl Önlenir (Kedilerde Kanser Belirtileri)

Birkaç kanser türü vardır, ancak kedilerde en yaygın kanserler şunlardır:

  • lenfoma
  • Meme kanseri
  • Cilt kanseri
  • Lösemi

Kanser kontrolsüz hücre büyümesi olarak gelişir. Bu anormal hücreler vücudun diğer organlarına yayılabilir veya izole bir tümör olarak kalabilir.

Bir kedi 10 yaşına ulaştığında, bir tür kanserden etkilenme olasılığı% 50’dir. 

Kanserin türüne bağlı olarak, aşağıdakileri içeren bazı önemli işaretler mevcut olabilir:

  • İştahtaki değişiklikler
  • Kilo kaybı
  • Kusma
  • İshal
  • Derinin altındaki topaklar veya yumrular
  • Genel uyuşukluk

Gözlemlediğiniz herhangi bir kanser belirtisi varsa, veteriner hekiminizi aramak ve kedinizi muayene ettirmek çok önemli olacaktır. Kanserin tedavisi ve evcil hayvanınızın ömrünün uzamasında erken teşhis önemlidir.

Bilinen Kanserojenlerden Kaçının

 Kanserojen içeren en yaygın tehlike, evlerde kullanılan kimyasal içeren temizlik ürünleridir. Kediler kimyasal maruziyete karşı özellikle savunmasızdırlar, çünkü kürklerine bulaşan kimyasalları yalayabilirler.

Ne kadar kapsamlı olduğunu ve hatta hangi maddelerin kedilerde kansere neden olduğunu bulmak kafa karıştırıcı olabilir. Uzmanlar aynı fikirde değildir ve bu konuda net bir bilgi yoktur. Toksik olmayan bir ortam sağlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.

Genel Sağlığı İyi Tutun

Kedilerde Kanser Nasıl Önlenir (Genel Sağlığı İyi Tutmak)

Kedinizi yüksek kaliteli bir besin ile beslemeli, taze su sağlamalı, mutlu, düşük stresli bir ev ortamı yaratmalısınız. 

Bazı uzmanlar, bir kedinin vücudu dengede olduğunda kanserin daha nadir ortaya çıktığına inanır. En azından genel sağlığının iyi olması, kansere yakalanan bir kedinin hastalıkla savaşma ve kazanma olasılığının daha yüksek olması anlamına gelecektir.

Feline Lösemisine Karşı Aşı Yaptırın

Kedi lösemi virüsü genç kediler arasında çok bulaşıcıdır ve çeşitli kanserler, özellikle lösemi ve lenfoma riskini artırır. Aşı ilk enfeksiyonu önleyecektir. Kediniz zaten FeLV pozitifse, evcil hayvanınızı aşılanmamış kedilerden uzak tutmanız gerekir. Virüs için bir tedavi yoktur, ancak buradaki diğer adımları takip etmek, kedinizin uzun yıllar sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Kızana Gelen Dişilerde Kanser Riski

Üreme olmadan kızan döneminden geçen kediler, meme kanseri de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunu için daha yüksek risk taşımaktadır. Kısırlaşma riski azaltacaktır.

Kedinizin Ev Dışında Gezinmesine Engel Olun

Sokakta gezinebilen ev kedileri, yol kenarındaki su birikintilerindeki kimyasallar veya komşuların çimenlerine uygulanan pestisitler gibi birçok tehlikeli ve potansiyel olarak kanserojen maddelerle karşılaşabilir. Evin içinde temiz su sağlamak, kedinizin dışarıdaki kirli bir su birikintisinden su içmeyi seçmeyeceği anlamına gelmez. 

Yine, hangi maddelerin kanserojen olduğu ve ne kadar maruz kalmanın tehlikeli olacağı konusunda kesinlik yoktur, ancak dışarıda gezinen bir kedinin tehlikeli maddelerden korunmasının bir yolu yoktur. Onları evin içinde tutmak, onları dünyanın bilinmeyen tehlikelerinden korumanın bir yolu olacaktır. Kediniz yaşlandıkça, her türlü hastalık ve enfeksiyona daha yatkın olcaktır. Bu yüzden daha çok önlem almanız gerekebilir

Ne kadar dikkatli olursanız olun, kedinizin kanser riskini sıfıra indiremeyeceğinizi unutmayın. Ne yazık ki, hiçbir kedi sonsuza kadar yaşayamaz. Bu yüzden elinizden gelenin en iyisini yapın ve sonra kedinizle birlikte hayatın tadını çıkarın.

Hazırlayan: Yaren Elban

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Kedi SağlığıKediler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.