Kedilerin Ateşi Nasıl Düşürülür

  • Haziran 20, 2020

Ateş yükselmesi ister sizin, isterse de kedinizin başına gelsin sanıldığı kadar kötü bir durum değildir. Bu vücudunuzun ısıya duyarlı bakterileri öldürerek vücudunuzu hastalıklardan koruyan normal bir bağışıklık tepkisidir. Ayrıca ateşin neden olduğu ısı kan akışını hızlandırarak zarar görmüş dokuların kendini tamir etmesine yardımcı olur. Bununla birlikte elbette ateşin zararlı olduğu bazı örnekler de vardır. Kedinizin ateşi yükselmişse ona ateşini düşürmesinde yardım edebilirsiniz. Yardımınız sayesinde kedinin ateşi daha kısa sürede düşebilir. Ayrıca bu süreçte kullanabileceğiniz bir sürü ilaç da bulunmaktadır. Kedinizi rahat ettirmek ise kedinizin ateşinin düşmesine ve normale dönmesine yardım edecektir.

Kesinin Ateşini Evde Düşürmek

Kedilerin Ateşi Nasıl Düşürülür (Ateş Belirtileri)

1. Kedilerde ateşin belirtilerini tanıyın. Kedilerde normal rektal ısı aralığı 38.1 °C  ile  39.4 °C arasındadır. Kedinizin ateşini kolaylıkla ölçemiyorsanız, aşağıdaki belirtiler ateş belirtisi olabilir.

  • İştahsızlık
  • Uyuklama
  • Tembellik
  • Halsizlik
  • Aşırı tüy dökme
  • Diğer kedilerden uzak durmak
  • Hızlı ya da derin olmayan soluma
  • Titreme
  • Azalmış tımar faaliyetleri
  • Birçok ateş, altta yatan bir rahatsızlıktan kaynaklandığı için; kusma, ishal, öksürme, hapşırma ya da deri kabarması gibi belirtiler konusunda tetikte olun. Bunlar kedinizin hastalık nedenini gösterebilir.

2. Kedinizin ateşini ölçün. Belirtiler kedinizin ateşinin yükseldiğine dair işaretleri gösteriyor olsa da emin olmanın tek yolu kedinin ateşini bir termometre yardımıyla ölçmektir. Kedinizin ateşini ölçmek için kedinin anüs veya kulak kısmı kullanılabilir.

  • Malzemelerinizi toplayın. Bir termometreye, kayganlaştırıcıya(örneğin vazelin), alkol, kağıt havlu ve ödül mamasına ihtiyacınız olacak.
  • Cam termometre kullanıyorsanız cıva 35°C çizgisi altına düşene kadar sallayın. Dijital termometre kullanıyorsanız sadece çalıştırın. Kulaktan ateşi ölçmek için ise evcil hayvanlar için tasarlanmış özel termometrelerden kullanın.
  • Kedinizin ateşini anüsten ölçüyorsanız termometreyi yağlamanız gerekir.
  • Kedinizi bir kolunuzun altına yerleştirin ya da onu tutması için bir başkasına rica edin. Kuyruğunu kaldırın.
  • Termometreyi anüse 2,5cm girecek kadar yerleştirin. Cam termometreyi yerinde 2 dakika kadar tutun. Dijital termometre kullanıyorsanız biplediğinde anüsten alın.
  • Termometreyi tuvalet ispirtosu ve kağıt havluyla ovarak temizleyin.
  • Kedinizi rahatlatmak için ona ödül maması verin.
  • Kedinizin ateşi 39 °C’ nin üstündeyse onu acilen veterinere götürün. Yüksek ateş organ hasarına neden olabilir.
Kedilerin Ateşi Nasıl Düşürülür (Kedinin Vücudunu İnceleyin)

3. Kedinizin vücudunu inceleyin. Kedinizin vücuduna nazikçe parmaklarınız yardımıyla bastırın ve vücudunu hafifçe ovun (Buna elle muayene denir). Kemik kırılması, şişmiş lenf düğümü, çıban, yara enfeksiyonu ya da tümör gibi yaralar hissedip hissetmediğinize bakın. Tüm bu örnekler ateşe neden olabilir.

  • Kedinizdeki kemik kırığını elle muayene sırasında hissetmeyebilirsiniz. Kemikteki çatlak ya da kırıklar o bölgede şişlik ya da morarmalara neden olabilir. Yaralı bölgeye baskı uyguladığınızda kediniz acıyla tepki verecektir. Kedinizi incelerken nazik olun.
  • Şişmiş lenf düğümünü kedinizin çene altında veya omuz çevresinde hissedebiliyor olmalısınız. Ayrıca bacaklar arkasında ya da kasık yanında şişlik mümkün.
  • Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz kedinizi acilen veterinere götürün. Bu durumlar hızlı tıbbi müdahale gerektirir.
  • Bu belirtilerden hiçbirini tespit etmediyseniz, ateş büyük ihtimalle normal bir bağışıklık sistemi tepkisidir. Kedinizin ateşi çıkalı 24 saatten uzun süre geçmediyse aşağıdaki adımları takip edin. 24 saatten uzun süredir ateşi varsa mümkün olduğunca çabuk bir şekilde veteriner bulmaya çalışın. Çünkü böyle bir durumda veteriner görüş ve bakımına ihtiyacı var demektir.

4. Kedinizin serinlemesine yardımcı olun. Kediler ısıyı, hızlıca soluyarak patilerindeki ter bezlerinden kaybeder. Ateşi çıkmış kedinizin serinlemesine yardım ederek vücut ısısının düşmesini sağlayabilirisiniz. Serin ve karanlık bir oda bulun. Tercihen yerler taş ya da fayans olsun böylece kediniz yere uzanarak vücut ısısını fayansa aktarabilir. Aşağıdaki yöntemleri de kedinizin serinlemesi için kullanabilirsiniz:

  • Kedinizin vücuduna soğuk hava üfleyebilmesi için yere bir vantilatör yerleştirin.
  • Vücuduna ya da patilerine buz torbası yerleştirin.
  • Kediniz müsaade edecekse tüylerini nazikçe ıslatın. Tüylerini nemlendirmek için ıslak bez ya da sprey şişesi kullanabilirsiniz. Buharlaşma vücudunun serinlemesine yardım edecektir.

5. Bol miktarda su temin edin. Ateş sıvı kaybından kaynaklanabileceği gibi sıvı kaybına da neden olabilir. Kedinize daima tatlı, temiz su sağlamanız önemlidir. Kedinizin içme problemi varsa ona şırınga(iğnesi olmadan) yardımıyla su verin. Kedinize sıvı kazandırmak kedinizin ateşini düşürebilir.( Veteriner kliniklerinde kedilere IV(intravenöz) sıvılarının verilmesinin nedeni budur.)

  • Ateşi olan bir kedi kalkmak ve gezinmek istemeyecektir. Bundan ötürü sıvıları, kedinizin uzanarak içebileceği bir yere koyduğunuzdan emin olun. Kedinizin diş etlerini ılık su ve süngerle ıslatabilirsiniz.
  • Suyun yanı sıra, kedinize Gatorade,Powerade ya da çocukların elektrolit çözeltilerinden verebilirsiniz. Bunlar ,özellikle kusuyorsa ya da ishali varsa, kedinizin elektrolit dengesinin eski haline gelmesine yardımcı olabilir. Kedinizin Gatorade içmesi için şırınga kullanabilirsiniz.
  • Kediniz şırıngayla sıvı alımına direniyorsa, biraz su veya Gatorade’i küpler halinde dondurmayı deneyin. Kediniz bir şeyler içmektense bir buz küpünü yalama konusunda daha hevesli olabilir.(soğuk aynı zamanda serinlemesini sağlayacaktır.)
  • Kedinize asla süt vermeyin. Kediler laktoza son derece duyarlıdır. Süt kedinizi hasta edebilir hatta bulantı, kusma ve ishale neden olabilir.

6. Kedinizin yemek yediğinden emin olun. Ateşi çıkan kedinin enerjisi düşer ve bu durum kedinizi zayıf bırakır. Kediniz böyle bi durumda katı yiyecekleri tüketmek istemeyebilir. Bu sebepten dolayı da yumuşak besinleri kedinize verebilirsiniz. Yumurta, ton balığı gibi yiyecekleri verebilir ya da bir mutfak robotundan geçireceğiniz yiyecekleri verebilirsiniz.

7. Kedinize B vitamini ve enerji takviyeleri verin. Bunlar kedinizin iştahını arttırarak iyi beslenmesini teşvik edecektir. Standart beslenme düzenine B-vitamini kompleksi ve enerji takviyesi ile bunu başarabilirsiniz.

İlaçla Kedinin Ateşi Düşürmek

Kedi Ateşi Nasıl Düşürülür (İlaçla)

1. Kedinizi veterinere götürün. Kediniz iyi görünüyor ama ateşi hala yüksekse bu durumda 24 saat bekleyip akabinden onu veterinere götürmenizde fayda var. Kedinizin rengi solgun görünüyor ve ateşi de varsa bu kadar süre beklemeden harekete geçmelisiniz. Bu durum daha ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Kediyi götürdüğünüz veteriner ateşin sebebini tespit etmek amacıyla çeşitli muayene ve testler yapabilir.

2. Veteriner önerirse kediye antibiyotik verin. Kedinin ateşi bakteriyel enfoksiyon sebebiyle yükseliyorsa, enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Çoğu durumda ateşi düşürmek için antibiyotik tedavisi yeterli olur. Antibiyotik ateşi düşürmek için yeterli olsa da bu kararı kendi kendinize değil de veteriner ile birlikte vermelisiniz. Kediye antibiyotik kullanımında her zaman buna dikkat etmeli ve veteriner kontrolündeki reçete ile hareket etmelisiniz. Antibiyotikler belirli bakteri türlerine karşı etkilidir. Bir bakteri için etkili olan antibiyotik başka bir bakteri türü için etkili olmayabilir. Veterinerler bu konuda en bilgili kişilerdir. Genellikle veterinerler tarafından reçeteye yazılan antibiyotikler şunlardır:

  • Ampisilin ve Amoksisilin (20mg / kg vücut ağırlığı). Her ikisi de süspansiyon halinde kullanılabilir ve standart olarak eczanelerden temin edilebilir.
  • Marbofloksasin (2 mg / kg) tablet formunda mevcuttur; Bununla birlikte, küçük tablet boyutu nedeniyle dozunu çok zor ayarlayabilirsiniz.
  • Doksisiklin (5 mg / kg) macun formunda olan bir ilaçtır ve evcil hayvanlara yönelik bir veterinerin reçetesi üzerine satın alınabilir. Bu ilaç doğru şekilde uygulanması için plastik bir şırınga ile birlikte gelir.
  • Antibiyotik verme süresi her zaman bir hafta (yedi gün) olmalıdır. Kediniz bu süreç bitmeden kendini iyi hissetse bile, her zaman 7 gün boyunca tedaviyi uygulamalısınız. Sürenin kısaltılması enfeksiyon ve antibiyotik direncine neden olabilir.

3. Meloksikam hakkında bilgi edinin. Metacam olarak da bilinen bu ilaç kediler için güvenli ve etkili olan bir ateş düşürücüdür. Veteriner tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır. Önerilen kullanım şekli yemekle veya yemekten sonra günlük olarak 0.05 mg/kg şeklindedir. 5kg ağırlığındaki bir kedinin 0.25ml Metacam’a ihtiyacı olacaktır.

4. Sadece veteriner gözetiminde kediye aspirin verin. Aspirin kedilerde ateşi düşürmek için kullanılan bir ilaç değildir. Kedide sıvı kaybı (dehidratasyon), kusma ve diğer ciddi semptomlara sebep olabilir. Veterinerin tavsiyesi ile çok dikkatli bir şekilde kedide sadece ve sadece önerilen dozda kullanılabilir.

5. İnsanlar için kullanılan tüm ilaçların kedide etkili olamayacağının bilincinde olun. Kedilerde ateşi düşürmek için uygulanacaklar fizyolojik yapıları gereği diğer hayvanlara uygulanacaklardan farklılık gösterir. Kedilerin karaciğerlerinde glukuronil transferaz adı verilen bir enzim yoktur. Bu da insanlar için sıkıntı oluşturmayacak bir çok ilacı kedilerinin karaciğerinin parçalayamayacağı anlamına gelir. Çoğu durumda köpekler için güvenli olan ilaçlar kediler için güvenli değildir. Veteriner tarafından özellikle reçeteye yazılmadığı ya da önerilmediği sürece insanlar için kullanılan ilaçları kedilere vermeyin. Bu kedinizi iyileştirmek yerine daha da kötüleştirebilir ve hatta kedinizin ölmesine bile sebep olabilir.

Sizlerin Merak Ettiği Sorular ve Cevapları

  1. Soru: Kedim çok bitkin ateşi ve iştah kaybı var. Veterinere gidip kan testi yaptırdım, değerler normal çıkıyor ve Veterinerin bu konudaki tespit kedinin stresli olduğu yönünde. Kedimin bu şekilde olmasının altındaki nedenler ne olabilir?
    1. Cevap: Bazı durumlarda ateş ilk belirti olarak ortaya çıksa da diğer belirtiler zaman içerisinde kendini göstermeye başlar. Bu işaretler de kedinin hastalığının tanısının konulmasına olanak tanır. Örneğin kedinin pankreasında iltihaplanma olabilir bu belli bir süre sonra pankreatit sonucu apse oluşturur.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Kediler

All Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.