Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır

  • Temmuz 25, 2020

Yeni bir yavru muhabbet kuşunuz varsa, ona doğru çevre koşullarını sağlayarak ve gereken ilgiyi göstererek sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesine yardım edebilirsiniz. Yavru kuş ile ilgilenmeyi ile haftalarda ebeveynlerinize bırakın ancak bu sırada yardım edin ve her şeyi gözlemleyin. Yavru kuş bir kez yuvadan ayrılmaya başladığında sütten kesme işlemini kolaylaştırabilirsiniz. Yavru kuş hazır olduğunda ise artık onu folluğundan ayırabilirsiniz.

Uygun Bir Ortamın Hazırlanması

1. Yeni doğanlarla ilgilenme işini kuşun anne ve babasına bırakın. Evinizde hali hazırda bir çok muhabbet kuşu varken yeni bir muhabbet kuşuna sahip olursanız, ilgilenme işinin büyük bir kısmını kuşun ebeveynlerine bırakmak önemli bir adımdır.Yavru kuşun gelişmesi için en iyi çevre koşulları yaratılmasının bir kısmı ebeveynlerinin ona bakmasına yardımcı olmaktır. Ebeveynler bu konuda gerçek uzmanlardır bu yüzden onlara işlerini yapmaları için olanak tanımalısınız. Bunun yanı sıra siz de kuşun gelişimi sırasında bir gözünüzü sürekli yavru kuşun üzerinde tutabilirsiniz.

  • Özellikle ilk haftalarda yavru kuş ile ilgilenme işini mümkün olduğunca az tutun.
  • Yavru kuş sahip olduğu uzun boynu ile kafasını henüz destekleyemeyecek ve inanılmaz narin olacaktır. Bu yüzden yavru kuş ile ilgilenirken çok hassas olun.

2. Kuru, karanlık ve ılık bir folluk sağlayın. Yavru kuşlar tüysüz ve kör olarak doğarlar bu yüzden ışık, sıcak, soğuk ve nem gibi çevresel faktörlere karşı savunmasızdırlar. İlk bir kaç hafta boyunca bu folluk içerisinde kalmalıdırlar ki böylece korunaklı bir alan içerisinde gelişebilsinler. Folluğun hiç bir şekilde doğrudan ışığa maruz kalmadığına emin olun. Folluğun iyi bir hava sirkülasyonu bulunmalıdır ancak bunun yanı sıra herhangi bir cereyan, soğuk veya neme maruz kalmamalı ve ılık olmalıdır.

  • İçerisinde parçalanmış kağıtlar bulunan ahşap bir kutudan iyi bir folluk olur. Ebeveynler bir yuva da inşa edebilirler ancak güvenli olması için kapalı ahşaptan bir kutu kendilerini güvenli hissetmelerine yardımcı olur.
  • Karton bir kutu genellikle dayanıksız olarak düşünülür bu yüzden ahşap tercih sebebidir.
  • Kutu, kuşun içerisinde hareket edebilmesi için yeteri kadar alana sahip olmalı ve bununla birlikte kuşun kendini kapalı ve güvende hissedebileceği kadar da küçük olmalıdır.
  • Kutuyu bir kafes içerisine yerleştirin ancak çok fazla müdahale etmemeye çalışın. Bırakın yuvayı ebeveynleriniz düzenlesin.

3. Folluğu temiz tutun. Yavru kuşun ebeveynleri yuvayı temiz tutmayı deneyeceklerdir ancak kuşun gagasının veya ayaklarının yuvadaki herhangi bir şey ile kaplanıp pislenmediğinden emin olarak yardımcı olabilirsiniz. Yavrular tüylenmeye başladıklarında folluğu düzenli olarak temizlemeye başlamalısınız. Yatağı olarak kullandığı kağıt parçalarının öbeklenmesi konusunda dikkatli olun. Bu alanları boşaltın ve yenileri ile değiştirin.

  • Ayrıca ihtiyaç halinde ahşabın zemininin üstünü kazıyarak temizleyin.
  • Yuvayı haftada bir veya gerektiği taktirde daha sık olacak şekilde temizleyin.
  • Folluğu temizlediğiniz sırada yavru kuşları içerisine yumuşak kağıt havlu döşediğiniz geniş bir kaseye koyun.

Bebek Muhabbet Kuşunun Gelişimine Nasıl Yardımcı Olunur

1. Bebek muhabbet kuşunun doğmasıyla birlikte ilk 1-2 gün kuşu yakından izleyin. Anne ve baba muhabbet kuşunun içgüdüleri gereği bebek muhabbet kuşunun her türlü bakımıyla ilgilenmesi gerekmektedir. Ancak işi garanti altına almak için siz de yavru kuşun sağlığını ve gelişim sürecini kontrol altında tutmalısınız. Yavru kuşun herhangi bir hastalık belirtisi göstermesi durumunda veterinerinizi arayarak bilgi almanız gerekebilir. Bebek muhabbet kuşunun doğumundan 2-3 gün sonrasında rengi parlamaya ve kilo almaya başlamalıdır.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
KuşlarKuşların Eğitimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.