Kuş Bakımı

  • Haziran 17, 2020

Kuşlar, doğası gereği son derece sosyal canlılardır. Eğer bir kuş sahibi olmak istiyorsanız kuşunuzun barınmasına, iyi beslenmesine ve sağlığına dikkat etmeniz gerekir . Ayrıca, evcil hayvanınızı mutlu etmek içinde bol bol ilgilenmeli ve onunla etkileşime geçmelisiniz.

Kuş Yuvası Nasıl Olmalı

Kuş Bakımı (Büyük Kafes Seçimi)

1. Kuşlar büyük kafeslerde gelişir, bu nedenle evinizin alabileceği en büyük kafesi tercih edin. Genel bir kural olarak, kafesin genişliği kuşunuzun kanat açıklığının en az iki katı olması gerekir. Bazı kuşlar için kafes içinde kısa mesafeler uçabilmesi sağlıklı bir yaşam alanına sahip olmasının önemli bir parçası olabilir. Genel olarak ise;

  • Kafes çubukları çok küçük olmamalıdır; çubuk telleri veya uzunlukları çok küçükse kuş içinde sıkışabilir. Aynı şekilde, çubuklar o kadar büyük olmamalıdır ki kuşun başı sıkışabilir veya kuş kafesten sıyırılıp kaçabilir.
  • Kafesteki alan ne kadar büyük olursa, o kadar iyidir. Daha büyük olan kuş kafeslerinin temizlenmesi daha zor ve daha pahalı olmalarına rağmen, evde sık sık değilseniz veya kuşu egzersiz yaptırmak adına dışarı çıkarmak için zamanınız yoksa, kafeslerindeki büyük alan onları daha mutlu edecektir. Küçük kafesler davranış sorunlarına yol açabilir.

2. Daire şeklindeki kafesler kuşlar için sağlıklı olmayacaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca dikdörtgen kafeslere yönelin. Daire kafeslerde kuş için neredeyse hiç yer yoktur ve köşesiz olduğu için kuşu güvende hissettirmeyebilir. Ayrıca, daire kuşun başının dönmesine neden olur ve sürekli bir daire içinde uçmaya çalıştığı için kuşta davranış problemleri ortaya çıkabilir.

Giyotin tarzı kapıları olan kafesleri tercih etmeyin, çünkü kuşun kaçması daha kolay olacaktır.

3. Birden Fazla Kuş Aynı Kafese Koyulur Mu?

Asla küçük bir kafese birden fazla kuş koymayın. Kuşların beslenmesi, uçması ve diğer kuşlardan ayrı olması için alana ihtiyacı vardır, bu nedenle kuş sayısına doğru orantılı olarak kafes de o kadar büyük olmalıdır. Kuşhaneler (küçük kulübelere benzeyen büyük kafesler), aynı anda birkaç kuş bakabilmek için daha uygun olacaktır.

Farklı kuş türlerine sahipseniz, kuşların bir araya getirildiğinde uyum sağlayıp anlaşabildiklerinden emin olmanız gerekir.

Kuş Bakımı (Kuşlar Hangi Odada Durmalı)

4. Kuş Kafesleri Hangi Odada Tutulmalı?

Kafesin sıcak ve rahat bir yerde olduğundan emin olun. Kafesler iç mekanda ve sık trafik olan bir odada tutulmalıdır. Kuşlar sosyal hayvanlardır ve sessiz bir odada izole edilirlerse mutsuz olurlar. Ayrıca kafesi sık sık temizleyeceğinizi unutmayın, bu yüzden kolayca erişebileceğiniz bir sehpaya koyabilir veya erişebileceğiniz bir duvara asabilirsiniz.

Kafeste yaşayan kuşların temiz hava alabilmesi için bir sundurmaya veya benzeri bir yere asarak açık havaya taşıyabilirsiniz. Serin akşam esintileri ve gece soğuğu gelmeden önce kuşunuzu tekrar yerine koymayı unutmayın.

Kuşun sahip olduğu kişiliği odadaki insan trafiğine göre zamanla ortaya çıkacaktır. Çok sosyal bir kuş, ilgi odağı olmayı ve sürekli insan trafiğini görmeyi sevse de, daha gergin bir kuş daha sessiz bir yerde ve koşuşturmadan uzak kalmak isteyebilir. (ancak yine de sizinle etkileşime girebilir). Agresif kuşları bir odanın köşesinde veya kafeslerinin arka kısmı kısmen örtülü bir alanda tutmak daha iyi olacaktır. Böylelikle kafesini sessiz bir odaya götürerek tamamen izole olmasındansa, bu onu yatıştıracaktır.

Kafeslerini pencerenin önüne kalıcı olarak yerleştirmekten kaçınmalısınız. Bu durum kuşun dışarda gördüğü diğer kuşları, eğer 1. Katta oturuyorsanız kedileri, köpekleri vs. görmesinden ötürü gergin hissetmesine neden olabilir. Kafesini duvara bakacak şekilde koymak da kuşun endişelenmesine neden olabilir.

5. Kuş Kafesi Temizliği

Eski dergi ve gazete kağıtlarını kafesin altına yerleştirebilirsiniz. Bu, temizliği çok daha kolay hale getirir ve kağıtlar kolayca atılabilir. Önemsiz kağıtları ve eski gazeteleri bu iş için kullanabilirsiniz.

Kuş Besleme

Kuş Bakımı (Çeşitli Yiyeceklerle Besleme)

1. Kuşunuza günlük olarak çeşitli yiyecekler verin. Genel olarak çoğu kuş türü için sağlıklı bir beslenme % 75 pelet , % 25 insan gıdalarından oluşur. Doğru beslenme çeşidi türlere bağlı olduğundan, kuşunuzun ne tarz yiyeceklere ihtiyacı olduğunu öğrenmek için bir veteriner hekime danışabilirsiniz. Zamanla, kuşunuzun tercih ettiği yiyecek türlerini keşfedeceksiniz.

  • Kuşunuzu doğru beslediğinizden emin olmalısınız. Bazı kuşlar seçici olduğu için, kuşunuz için doğru yiyeceği bulmalısınız. Genellikle petshoptan satın aldığınız torba / kutu gıdalar, hangi kuş türü için uygun olduğunu söyleyen bir etikete sahip olacaktır. En iyi yiyecek seçeneklerinin ne olduğunu bilmiyorsanız, yetiştiriciye, perakendeciye danışın veya bu kuş türüne ilgi duyan ve bu kuş türünü besleyen kişilerden oluşan bir foruma danışabilirsiniz.
  • Kuş peletleri, kuşunuz için yeterli beslenmeyi sağlamanın iyi bir yolu olabilir. Bunlar sağlıklı tohumları, sebzeleri, meyveleri ve tahılları bir araya getirir, böylece kuş İçin dengeli bir beslenme düzeni sağlayabilir.
  • Kuşunuzun besinini günaşırı tazelemelisiniz. Yenmiş kabukları da aynı gün boşaltın, çünkü bu mama alanının taze ve temiz kalmasını sağlar.

2. Kuşunuza her gün veya 2 günde bir taze sebze ve meyve verin. Bu  beslenmelerine yeşillik ve çeşitlilik katacaktır. Yiyeceğinin çeşitli olması kuşlar için hem sağlıklı hem de eğlencelidir. Kuşunuzu, portakal, çilek, ıspanak ve kereviz gibi çeşitli meyve ve sebzelerle besleyebilirsiniz.

Ayrıca fındık ve pişmiş fasulye yemesi kuşunuzun besinine  çeşitlilik katacaktır.

3. Sürekli taze su verin. Kuşunuzun bir su kabı olmalıdır ve bu su kabını günaşırı olarak oda sıcaklığında su ile doldurmalısınız. Kuşlarınıza büyük ve sığ bir kapta su vermelisiniz, çünkü eğer kap derin olursa kuşunuz su içebilmek için zorlanabilir. Suyunun her zaman taze olması gerektiğini unutmamalısınız.

Su kabını, mama kabının yanına değil karşısına yerleştirin. Bu durum kuşunuzu yemek yemek ve su içmek için hareket etmeye zorlayacaktır.

Dehidrasyon, suya erişim olmadığı tatirde 1 ila 2 gün içinde çok hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir.

4. Su ve yiyecek kapları, kuş tüneklerinin altına gelecek şekilde konulmamalıdır çünkü kuşlar kakasını yiyeceklerinin ve sularının içine yapabilir. Bu durumda da kuşlar kendi dışkılarını yiyebilir ve hastalanabilirler.

5. Günlük kafes temizliğinizle birlikte, kalan kuş yemlerini ve suluklarını da temizlediğinizden emin olmayı unutmayın.

6. Kuşunuzun yemek saatlerini düzenli hale getirin. Bir zaman belirleyin ve buna bağlı kalmaya çalışın, böylece kuş yemeğini ne zaman bekleyeceğini bilecektir. Kuşların doğal beslenme zamanına bağlı kalmak istiyorsanız, güneşin doğuşundan yaklaşık yarım saat sonra ve gün batımından hemen önce besleyebilirsiniz. Gün boyunca kuşunuza küçük meyve ve sebze atıştırmalıkları verebilirsiniz .

Daha yüksek metabolizmaya sahip daha küçük kuşların daha sık beslenmesi gerekebilir.

7. Kuşunuz için beslemeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz ya da yemeği kuşunuzu eğitmek için kullanabilirsiniz.  Örneğin, kuşunuzu doğrudan elinizden tek seferde bir parça yemek yemeye teşvik edebilirsiniz

Konuşabilen bir kuşa sahipseniz kuşunuzu yemek için şarkı söylemeye veya konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

Kuşunuza Oyuncak ve Tünek Sağlamak

Kuş Bakımı (Oyuncak Tünek Seçimi)

1. Kuşunuza farklı ve ilginç en az 4 oyuncak sağlayarak başlayabilirsiniz. Aldığınız oyuncağın güvenli olduğundan, oyuncakların kuşunuzun ayak parmaklarını veya gagalarını yaralamayacağından emin olmalısınız. Asılı aynalar ve ziller harika birer kuş oyuncaklarıdır. Fakat zil kuşun ayaklarına sıkışabileceğinden, çanın içinde küçük boşluklar olmadığından emin olmalısınız.

  • Güvenli olmayan kuş oyuncakları : yıpranmış halatlar (kuşun ayağına ve gagasına takılabilir,dolanabilir); tel (kuşa zarar verebilir)

2. Kuşlar her gün aynı oyuncaklarla oynamaktan sıkılabilirler. Yeni oyuncaklar satın alarak, eğlencelerini arttırabilir can sıkıntısı ve stres belirtisi olan tüy koparma alışkanlığını azaltabilirsiniz. Kuşlar özellikle çam kozalakları, ham deri, ip veya beyaz çam ağacı gibi şeylerden yapılmış çiğnenebilir oyuncaklara bayılırlar.

3. Kuşlar zamanlarının çoğunu kafelerindeki tüneklerde geçirirler. Bu yüzden farklı yüksekliklerde birkaç farklı tünek ayarlayabilirsiniz. Kuşların uçabilmesi ve egzersiz yapabilmesi için kafenin karşı taraflarına da tünek ayarlayabilirsiniz. Bazı ahşap tünekler, çeşitlilik için bazı doğal ağaç dalları ekleyelerek daha doğal bir ortam yaratabilirsiniz.

Kafese koyacağınız doğal dalları sadece su yardımı ile güzelce fırçalamayı unutmayın. 

4. Kuşunuzun besinlerini kafesin çeşitli yerlerine koyabilirsiniz. Bu, kuşun yiyecek bulmak için hareket etme ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca yiyecekleri kafesin çubuklarına, üstüne yanlarına asabilir veya oyuncaklarının içine gizleyebilirsiniz. Tüm bunlar kuşun yiyecek içgüdüsünü tatmin etmeye yardımcı olacaktır. 

Kuşu Kafes Dışına Çıkartmak

Kuş Bakımı (Kafes Dışına Çıkarmak için Oda Güvenliğini Kontrol Etmek)

1. Kuşu evin içine salmadan ve odaları keşfetmesine izin vermeden önce odaların güvenliğini kontrol etmelisiniz. Kuşun bulunduğu odanın güvenli olduğundan emin olmalısınız. Pencereleri ve klozet kapağını kapatmalı, tehlike oluşturabilecek kabloları ortadan kaldırmalı, varsa açık şöminelerin kapalı olup olmadığını kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

  • Çoğu kuşun kafes dışında zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Bu zaman daima denetlenmeli ve alan daima güvenli olmalıdır.

2. Kuşunuzun kafes dışında evinizi keşfetmesine izin vermelisiniz. Bu, ona daha fazla özgürlük sağlayacak ve egzersiz ihtiyacını karşılayacaktır. Bu tür sosyalleşme aktiviteleri olmadan, kuşlar ısırma, çığlık atma, tüy koparma eğilimi gösterebilirler.

3. Kuşunuzla ne kadar sık ilgilenirseniz, sizi görmek için o kadar heyecanlı olacaktır. Öyle ki sizi gördüğünde daha çok ötebilir ve konuşkan olabilir. Sizinde onunla devamlı olarak konuşmanızda fayda vardır. Kuşlar çok hızlı öğrenen canlılardır. Kuşunuzla sohbet etmek, sesinize alışmasını ve taklit etmesini kolaylaştıracaktır.

4. Omuzunuza çıkmasını istiyorsanız bilmeniz gereken bazı noktalar vardır. Eğer doğru yönlendirilmezse omzunuzu bir tünek olarak görüp dışkılayabilir, kulağınızı ısırabilir veya küpenizi yutabilir. Ayrıca açık havada omzunuzda kuş ile yürümek kuşunuzun uzaklaşıp geri dönmeme ihtimali olduğu için riskli bir durum oluşturabilir.

Kuş Sağlığı

1. Veteriner hekiminiz, kuşunuzu yılda en az bir kez kontrol etmelidir. Çevrenizde bulunan her veteriner hekim kuşlarla çalışabilecek nitelikte veya bu konuda fazla deneyime sahip değildir. Bu nedenle kuş alanında yeterli tecrübesi olan bir veteriner hekim ile görüşmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Hastalanırsa kuşunuzu hemen veterinere götürün. Kuşlar çok hızlı bir şekilde hastalanabilirler; veteriner kuşu ne kadar erken görürse o kadar iyidir.

2. Kuş Banyosu

Kuşunuzun kendi kendini temizleyebilmesi için yeterince büyük bir kap kullanmalısınız. Ayrıca, sadece temizlenmek için değil  sıcak havalarda kendilerini serinletmek için de banyo yapabilirler.

Havanın soğuk olduğu zamanlarda, vantuzlu tünek alabilir ve banyo duvarınıza monte ederek kuşunuzun banyoda duş almasını sağlayabilirsiniz.

3. Düzenli Kafes Temizliği Hastalıkları Uzak Tutar

Temiz bir kafes, bakteri, mantar veya viral enfeksiyonların  kuşunuza bulaşmasını önleyebilir. Kuş dışkılarının düzenli olarak temizlenmesi daha önce de belirttiğimiz gibi oldukça önemlidir. Temiz bir kafes kuşunuzu çok daha mutlu edecektir. Kafesi temiz tutmak için:

Altına serdiğiniz gazeteyi düzenli olarak değiştirin.

Tünek / oyuncaklardaki pislikleri temizleyin.

Kafesin tabanında oturan yenmemiş yiyecekleri çıkarın.

Sadece temel, toksik olmayan temizleme malzemeleri ile temizleyin. Kuşlar kolayca zehirlenir, bu yüzden bir ürünün kullanmadan önce kuşlar için güvenli olup olmadığını öğrenmelisiniz.

4. Papağan gibi bazı kuşların kanatları kırpılmaya ihtiyaç duyulabilir. Bu, iç mekan veya kafesli ortamda oluşabilecek ciddi veya ölümcül uçuş kazalarını önlemek için gereklidir. Bunun için veteriner hekiminize danışmanız ve yapılması uygun görülürse, bunu yapabilecek nitelikli birini bulmanız gerekebilir. 

Kanat kırpılmasının amacı, uçuşu kısıtlamaktır.

Kuşunuzun, özellikle yetişkin bir kuş ise ayak tırnaklarının düzeltilmesi gerekebilir. Genellikle bebek kuşların veya küçük kuşların ayak tırnakları kesilmez, çünkü tüneklerde kalabilmek için kesilmemelidir.  Ancak yetişkin papağanların ayak tırnakları kesilmelidir. Veterinerinizden bunu nasıl güvenli bir şekilde yapacağınızı öğrenmenizde fayda vardır. Eğer kendiniz yapamayacağınızı düşünüyorsanız yine veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. 

5. Kuşlarda Vücut Isısı

Ateşlenmiş veya vücut ısısı fazlasıyla düşmüş olan kuş benzer semptomlar gösterir. Her iki durumda çok riskli ve ölümcül olacağından hemen veteriner hekime ulaştırmalısınız. Genel olarak çoğu evcil hayvan 21 ° C (70 ° F) civarında serin bir iç mekan sıcaklığını tercih eder. Takip edilmesi gereken şeyler şunlardır: 

  • Ateşi olan bir kuşun gösterdiği semptomlar :Sıcak ayaklar,  hızlı nefes alma, burun kızarıklığı (burun açıklıkları) ve sıcak bir nefestir. Tüm bu işaretler acil bir duruma işaret eder ve hemen veterinere başvurmanız gerekir.
  • Vücut ısısı düşük bir kuşun gösterdiği semptomlar: Kuş, ayaklarını örtmek için tüylerini kullanarak toplanır ve tüylerini kabartır. Bu durumda kuşu soğuk alandan uzaklaştırın ve kuşu daha sıcak bir yere yerleştirin. Pencereye veya balkon kapılarına yakın alanlar kış aylarında soğuk hava kaynağı olabilir.

Hazırlayan: Yaren Elban

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Kuşlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.