Köpek Mama Yemiyor

  • Temmuz 29, 2020

Köpeklerde iştah kaybına iştahsızlık veya anoreksiya denir. Köpeklerde iştahsızlık, insanlarda iştahsızlık ile aynı durum değildir. Köpek anoreksiyası kısmi veya tam olabilir. Köpeğiniz sadece bazı yiyecekleri yiyorsa, ancak sağlıklı  kalmak için yeterli değilse, kısmi anoreksiyadır. Köpeğiniz hiçbir şey yemiyorsa, tam köpek anoreksisi ile uğraşıyor olabilirsiniz. Köpeklerde yalancı anoreksiya, bir köpeğin yemek istediği, ancak başka bir sorun yüzünden yiyemediği bir durumdur.

İlk olarak, köpeğinizin neden iştah kaybı yaşadığını belirlemek için altta anlatılanları incelemelisiniz.

  • Köpeğiniz yemek yemiyorsa ve bununla beraber ishal ve kusma gibi durumlar varsa 8-12 saat içerisinde veterinere götürmeniz gerekmektedir.
  • Köpeğinizin yemek yemesinin altındaki sebeplerden biri de duygusal problemler olabilir.

Köpeğinizin düzenli yemediği zamanlar çok endişe verici olabilir. Sonuçta, sağlıklı beslenme mutlu yaşamın önemli bir parçasıdır. Peki köpeğiniz yemeyi reddettiğinde tam olarak neden oluyor? Köpeğinizin yememesinin bazı yaygın veya daha az bilinen bazı nedenleri hakkında bilgi edinmelisiniz.

Köpek yemekten iki gün veya daha uzun bir süre geçtiyse, ciddiye alın ve köpeğinizin neden iştah kaybı yaşadığının nedenlerini belirleyin .

1) Köpeğinizin davranışını gözlemleyin 

2) Köpeğinizin dişlerini ve gövdesini kontrol edin

3) Gıda ile ilgili herhangi bir sorun olup olmadığına bakın (bozulmuş olabilir)

4) Çevreyi kontrol edin 

5) Eylemlerinizi yeniden inceleyin

Köpeğin davranışını gözlemleme

Köpeğin davranışını gözlemlerken, köpeğinizin hiçbir şey yemediğini veya spesifik olarak bir yiyeceği yemediğini kontrol etmelisiniz. 

Köpeğinizin her zamanki gibi davrandığını veya günlük rutinde başka değişiklikler olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Ayrıca, köpeğin dışkısına ve idrarına dikkat etmelisiniz. Her şey normalse, evcil hayvanınızın bir iki öğünü atlamasına izin verebilirsiniz. Köpeğiniz kusuyorsa, ishali varsa, uyuşuk ve susuz ise, bir veteriner hekimle konuşmalısınız.

İştah azalması dışında, köpeğiniz saklanıyor, bütün gün uyuyor veya oyun ve diğer olağan etkinliklere olan ilgisini kaybediyorsa,bu köpek depresyonunun bir işareti olabilir.

Köpeğinizin dişlerini ve vücudunu kontrol etme

Köpek Mama Yemiyor

Kırık, gevşek veya kötü dişler veya iltihaplı diş etleri fark ederseniz , bu köpeğinizin yememesinin bir nedeni olabilir. Evcil hayvanınızın vücudunu kontrol ederken, parazitleri, kürk ve derilerindeki değişiklikleri ve topaklar veya yaralanmaları gözlemlemelisiniz. Şüpheli bir şey bulursanız, bir veteriner hekime ulaştırabilirsiniz.

Gıda ile ilgili sorunların kontrol edilmesi

Köpeğiniz yiyecekleri yemiyorsa, yanlış bir şey olmadığından emin olun. Son kullanma tarihi için etiketi kontrol edin, mamanın rengini ve kokusunu kontrol edin. Mamasının bozulmuş olduğundan şüpheleniyorsanız, ondan kurtulun ve köpeğinize başka mama sunun.

Çevreyi kontrol etme

Köpeğiniz yemeyi bırakırsa, bunun nedeni köpeklerin sahip olmaması gereken bir  yemek olabilir . Ev bitkilerinizi, halılarınızı, evcil hayvanlarınızın oyuncaklarını ve dört ayaklı arkadaşınızın erişebileceği eşyaları kontrol etmelisiniz. Köpeğinizin ulaşabileceği ilaçlar veya kimyasallar varsa, çok dikkatli olmalısınız. Herhangi bir şey eksikse ve köpeğiniz kusuyorsa veya ishal varsa, hemen bir veteriner hekime danışın.

Köpek yavrusu veya yeni sahiplendiğiniz bir köpeğinizde iştahsızlık varsa, belki de yeni bir ortamdan kaynaklanıyor olabilir. Yakın zamanda taşındıysanız da aynı şey geçerlidir.

Evcil hayvanınız gün boyunca diğer insanlarla zaman geçiriyorsa, birisinin köpeğinizi zaten besleyip beslemediğini öğrenmelisiniz. Bu durumda tok olduğu için de yemiyor olabilir.

İşlemlerinizi inceleme

Köpeğinize çok fazla fazla atıştırmalık veya masa artıkları mı veriyorsunuz? Eğer durum böyleyse, iştah kaybını açıklayabilir. Ya da köpeğiniz sadece daha lezzetli bir şey bekliyor olabilir – akşam yemeğinizden kalanlar veya köpek atıştırmalıkları gibi.

Köpeklerde iştah kaybının nedenleri listesi uzundur. Tıbbi konuları, davranışsal sorunları, çevresel sorunları, ayrılık kaygısını ve yiyeceğin kendisiyle ilgili sorunları içerir.

Tıbbi durumlar

Köpeklerde iştah kaybına neden olabilecek tıbbi durumlar şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Zehirlenme
  • Alerjiler
  • Depresyon
  • Enfeksiyon
  • Ağrı
  • Diş , diş eti veya dil ile ilgili sorunlar
  • Tümörler
  • Parazitler
  • Otoimmün hastalıklar ve nörolojik hastalıklar
  • İç organlarla ilgili sorunlar (kalp, karaciğer, böbrekler, akciğerler)
  • Son aşılama

Hastalık

Köpeğinizin yememesinin en olası nedeni, insanların da zaman zaman yememesinin ana nedeni olan hastalık olabilir.

New York Hayvan Hayvanları Merkezi’nde çalışan veteriner hekim Ann Hohenhaus “Hastalar” diyor . “Ateşin varken yemek istemiyorsun. Uzanıp kestirmek istiyorsun. Köpekler de aynı. Genellikle virüsleri var, birkaç gün boyunca yemek yemiyorlar ve sonra iyileşiyorlar. ”

Bununla birlikte, köpeğiniz yemek yemiyorsa ve kusuyorsa, ishal varsa veya her ikisi birden mevcut ise, 8-12 saat içinde veterinerinize başvurun . Bu arada, iştahlanmaya teşvik etmek için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

  • Köpeğinizin yiyeceklerini mikrodalgada ısıtabilirsiniz.
  • Daha çekici hale getirmek için tavuk suyunu, sığır et suyunu mamasına karıştırabilirsiniz.
  • Daha yumuşak olması için kuru yiyeceklerin üzerine ılık su ilave edebilirsiniz
  • Elle beslemeyi deneyebilirsiniz.
  • Ciddi durumlarda, veteriner hekiminiz iştahını açabilmek için bir ilaç önerebilir.

Birçok insan diş hastalığının iştah azalmasına neden olacağına inanmasına rağmen, Hohenhaus bunun nadir bir neden olduğunu söyler. Ancak köpeğin ağzında bir tümör varsa, bunun yemeyi bırakmasına neden olabileceğini not eder.

İlaçlar

Köpeğiniz yakın zamanda ilaç mı aldı? Bu ilaç ve / veya beslenme değişikliği midelerini rahatsız ediyor olabilir.

“Bir hastalığın tedavisi köpeğinizin iştahını kapatabilir,” diyor Hohenhaus. “Antibiyotikler karın ağrısı yapabilir. Bazı ilaçlar da mide bulantısına yol açabilir. ”

Potansiyel suçlular, kemoterapi ve Rimadyl gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlardır.

Davranışsal ve çevresel nedenler

Davranışsal nedenler ayrılık kaygısıdır, köpeğiniz çok sayıda atıştırmalık ve masa artıkları için midesini doldurmak istemeyebilir, köpeğiniz tek başına ya da sadece odada başka biri olduğunda yemeyi sever veya elle beslenmeye alışmış olabilir.

Ortamdaki değişiklikler arasında yakın zamanda yapılan bir hareket veya seyahat, bir aile üyesinin veya başka bir evcil hayvanın evden ayrılması, hava değişiklikleri ve beslenme programında bir değişiklik yer alabilir.

“Köpeğim, yeni bir yemek kasesi aldığında iki buçuk gün boyunca yemeyi reddetti.” 

Mesele şu ki, çevre ve alışkanlıklardaki her değişikliği göz önünde bulundurmalısınız.

Ayrılma Kaygısı

Köpeğiniz evde yalnız bırakıldığında yemek yemiyor mu? Bunun bir nedeni ayrılık kaygısı olabilir. Tüylü dostunuz yalnız bırakıldığında delirirse, ayrılık kaygısını tedavi etmenin yollarını öğrenmelisiniz. Başka bir neden, köpeğin siz geri dönene kadar evi koruma ihtiyacı hissetmesi olabilir. Yani, yemek için zaman yokmuş gibi hissedebilir.

Tabii ki, köpeğiniz evde yalnız bırakıldığında yemeye alışık olmayabilir – ya da gittiğinizde elbette biraz üzülebilir.

Gıda  Sorunları

Köpeğinizin yemeyi reddetmesi durumunda göz önünde bulundurmanız gereken bazı yiyecek sorunları vardır. Her şeyden önce, yemeğin bozulup bozulmadığını kontrol edin. Değilse, yakın zamanda eski yiyeceklerden farklı bir tadı veya kokusu olan yeni yiyecekler tanıttıysanız bu durumu göz önünde bulundurun. Ayrıca, köpekler genellikle ev yapımı yemeklerden veya ıslak köpek mamasından kuru mamaya geçtiğinizde mama yemeyi reddeder.

Dikkate almanız gereken bir diğer şey de gıdaların içeriğidir. Köpeğiniz bir veya daha fazlasına duyarlıysa , yiyecekleri el değmemiş biçimde sunmanız gerekecektir. Ayrıca, çok sıcak veya çok soğuk yiyecek olsun, servis yaptığınız yemeğin sıcaklığına dikkat etmelisiniz, bu da köpeğinizin akşam yemeğini atlamasına neden olabilir.

Beslenme Değişiklikleri

Son zamanlarda köpeğinizin beslenmesinde herhangi bir değişiklik oldu mu? Yiyecekleri değiştirdiyseniz, köpeğiniz şu an sunduklarınızı beğenmeyebilir.

Son olarak, köpeğinizin beslenmesinde uzun süredir herhangi bir şey değiştirmediyseniz, bu da bir sorun olabilir. Köpekler aynı şeyi aylarca her gün yiyorlarsa yiyeceklerden sıkılabilirler. Sonuçta kim sıkılmaz ki?

Köpeklerde İştahın Çevresel ve Davranışsal Kayıplarının Tedavisi

Köpeğinizin yemeyeceği davranışsal ve çevresel nedenler söz konusu olduğunda, süreç biraz daha stresli ve zaman alıcı olabilir. Bazen bir evcil hayvan davranış uzmanına veya bir eğitmene danışmanız gerekebilir.

Köpeğinizin düzenli olarak yemesini sağlamak için bazı genel ipuçları:

  • Evcil hayvanınıza yeterince egzersiz ve ilgi gösterin
  • Eğitime biraz zaman ve / veya para yatırın
  • Köpeğinizi yemek yemediği için cezalandırmayın, sabırlı ve destekleyici olun
  • Ödül olarak sadece atıştırmalık verin
  • Masa artıkları vermekten kaçının

Yeni Sahiplenilen Yavru Köpek

Yavrular genellikle yiyecek konusunda çılgındır ve her şeyi seçim yapmadan yiyeceklerdir. Yeni sahiplendiğiniz yavru köpeğiniz yemezse, sabırlı olun ve farklı yiyecekleri deneyin. Yavrular sizin için yeni gibi, yeni insanlarla, yeni bir ortamda ve yeni yiyecek türleriyle tanışıyorlar.

Yeni sahiplendiğiniz yavru köpeğiniz mama yemediğinde şunları yapabilirsiniz:

  • Tıbbi bir sorun olmadığından emin olun
  • Farklı yiyecek türlerini deneyin
  • Çok fazla atıştırmalık vermeyin
  • Düzenli yürüyüşlere çıkarın
  • Beslenme takvimi oluşturun
  • Bir oyuncağı yiyecekle doldurun
  • Yemek kasesinin yerini değiştirin
  • Yavru köpeğin beslenme sırasında sizin yanında olup olmamanıza karar vermesini anlayın

Köpeğiniz Yemediğinde Su Alımını İzleyin

Köpeğiniz yemek yemediğinde, su alımını izlemek de önemlidir . Köpekler içme suyu olmadan bir gün bile geçirmemelidir. Su kaybını önlemek için köpeğinize her gün kilogram başına en az bir 300 gram su içmelidir.

Köpeğiniz Yemiyor Ama Su İçiyorsa

Köpeğiniz yemek yemiyor ama su içiyorsa, bir iki gün zaman tanıyın. Evcil hayvanınızın sadece mide rahatsızlığı olabilir. Davranışla ilgili başka sorunlar fark ederseniz, bir veteriner hekimi aramanız gerekebilir.

Köpeğim Hem Yemek Yemiyor Hem de Su İçmiyor

Köpeğinizin yemek yememesi ve su içmesi ciddi bir konudur. Tıbbi bir sorun olabilir ve bu durumda köpeğinizi bir veteriner hekime mutlaka götürmeniz gerekir. Dehidratasyon belirtileri varsa, kusma ve ishal olup olmadığını kontrol etmelisiniz . Her üçü de varsa, acil bir durum olarak düşününmelisinşz.

Köpeğiniz Yemek Yiyor Ama Su İçmiyorsa

Köpeğiniz mama yiyor ama su içmiyorsa, köpeğinizde diyabet, mesane enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek hastalığı olabilir. Bu koşullar bir veteriner hekim ziyareti gerektirir.

Ama köpek dostunuza biraz çorba verdiyseniz, bu su içmemesinin bir nedeni olabilir.

Bir Köpek Beslenmeden Ne Kadar Süre Yaşayabilir?

Çoğu köpek yemeksiz üç ila beş gün yaşabilirken, bazı durumlarda yedi gün veya daha fazla bile hayatta kalabilirler. Ancak, köpeğiniz iki günden fazla yemek yemiyorsa, bir veteriner hekimle konuşmanızı öneririz.

Daha büyük bir konu ise su alımıdır. Köpekler su olmadan yiyeceklerden çok daha az yiyebilirler. Bir köpek su olmadan 2-3 güne kadar hayatta kalabilir. Evcil hayvanınızın tüm gün içme suyu olmadığını fark ederseniz, dehidrasyon olup olmadığını kontrol edin ve bir veteriner hekime danışın!

Bir Köpeğin İştahı Nasıl Açılır?

Bir köpeğin iştahını doğal olarak uyarabilir veya ilaç kullanabilirsiniz. Bunu sadece bir veteriner hekime danıştıktan sonra yapmalısınız. Doğal seçenekler arasında yavrularınızın en sevdiği yiyecekleri, rotisserie tavuğu veya akupunkturu denemek yer alabilir.

Yemeyen Hasta Köpeğimi Ne İle Besleyebilirim?

Bir restoranın attığı tavuk, beyaz pirinç ya da beyaz etli yumuşak tavuk önerilebilir. Diğer seçenekler, tatlı patates, mevsimsiz balkabağı, Kemik suyu ve et bazlı bebek mamasıdır.

Köpeğim Yemek Yemiyor ama Normal Davranıyor

Bazen bir köpeğin iştahsızlığı hava değişikliklerinin sonucudur. Bu iki günden uzun sürerse, başka nedenleri de düşünebilirsiniz.

Köpeğim Neden Çok Fazla Su İçiyor?

Köpeğinizin çok fazla su içtiğini düşünüyorsanız, bir veteriner hekimle konuşun. Aşırı içmeye genellikle tıbbi durumlar neden olabilir. Böbrek yetmezliği, diyabet, Cushing hastalığı , Addison hastalığı, karaciğer hastalığı, enfeksiyon ya da hiperkalsemi fazla su içmeye neden olabilir.

İştahsız Bir Köpek Nasıl Zorla Beslenir?

Köpeğiniz yemek yemiyorsa, boğazından aşağı doğru mama itmeye çalışmayın. Bir köpeği iştahını uyarmak için zorla beslemeniz gerekiyorsa, biraz bebek maması alın ve köpeğin dudaklarına sürün.

Bazı insanlar evcil hayvanlarını iğnesiz bir şırınga kullanarak zorla beslerler. Dikkatli olun ve bir seferde sadece köpeğinizin ağzına küçük porsiyonlar enjekte edin. Köpeğin boğazına püskürtmek yerine yutmasına izin verin.

Köpeğim Yemek Yemiyor, ama Atıştırmalık Yiyor?

Köpeğiniz şımarık veya seçici olabilir. Bazı köpekler mama yemeği atlıyor ve atıştırmalıkları bekliyor olabilir çünkü sadece atıştırmalıkların tadını tercih edebilirler.

Seçici Bir Köpeğe Nasıl Mama Yedirebilirim?

Seçici köpeklerin yiyeceklerini yemelerinin birçok yolu vardır.

  • Oldukça lezzetli ve besleyici yiyecekler verebilirsiniz.
  • Yiyeceklerin güzel koktuğundan emin olmalısınız.
  • Köpeğinizin kuru mamasına, ılık su, kemik suyu veya ıslak yiyecek ekleyebilirsiniz.
  • Ev yapımı yemekler sunabilirsiniz.
  • Atıştırmalıkları kesip ve masa artığı vermekten kaçınmalısınız.
  • Köpeğiniz yemek yediğinde onu övmelisiniz.
  • Beslenmeden önce evcil hayvanınızı yürüyüşe veya koşuya götürebilirsiniz.

Hazırlayan: Yaren Elban

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
KöpeklerKöpeklerde Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.